Personeelstekort in de zorg leidt tot gezondheidsproblemen


09-10-2017 JOURE – Personeelstekorten in de zorg leidt tot negatieve ervaringen in het privé leven en tot gezondheidsproblematiek. Dat is het resultaat uit een onderzoek wat Verpleegkundigen & verzorgenden Nederland (V&VN) heeft gehouden. Ruim 70 procent van de de ondervraagde personeelsleden onderstreepte deze uitkomst. Het gevolg van het personeelstekort in de zorg is dat een dag vrij er vaak niet in zit.

Ook maken de verzorgende meer uren dat in hun contract staat of moeten ze extra hard werken om het werk af te krijgen. Meer dan de helft van het personeel draait extra diensten om het tekort op te vangen. V&VN maakt zich druk over de gevolgen die deze werkdruk met zich meebrengt voor de bewoners en/of patiënten. Veel verpleegkundigen voelen een verantwoordelijkheid voor hun patiënten. Daardoor nemen ze extra taken op zich. Ook komt er uit het onderzoek naar voren dat het al behoorlijk zou schelen als zij kunnen stoppen met onnodige administratie. 

De beroepsvereniging zal de uitkomsten bij het nieuwe kabinet presenteren en er voor pleitten om noodplan op te stellen waarin concrete maatregelen zijn opgenomen om de werkdruk in de zorg te verlagen.