Personeelstekort dreigt in zorgsector


29-11-2017 JOURE – De Friese  zorgsector komt binnen een aantal jaren met een te kort aan personeel te zitten. Onderzoek wijst uit dat het tekort wel een op kan lopen van 8200 tot wel 10.500 mensen indien de zorginstellingen nu geen maatregelen treft. Dat is nog naast het huidige functie aanbod wat nu open staat. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Conclusie is dat als er geen samenwerkingen ontstaan op de bestaande knelpunten het probleem groter dreigt te worden dan dat nu al het geval is. Als mogelijke oplossing  zouden werkgevers in de zorg de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden moeten verbeteren. Daarnaast zijn de werkroosters een veel voorkomende klacht. Deze zou beter aan moeten sluiten op de wensen van medewerkers. Ook de administratie zou wel een afslankkuur kunnen gebruiken en stagemogelijkheden zouden kunnen worden uitgebreid.

Verpleegkundigen en verzorgers kunnen meer invloed krijgen op het beleid van de zorginstelling. Facilitaire medewerkers kunnen veel taken die niet direct met zorg te maken hebben uitvoeren. Daarbij kan men denken aan receptiewerk, grasmaaien, aanvragen van budgetten en het checken van houdbaarheidsdata, Door de zorgtaken aan de proffesionals over te laten zou er lucht kunnen ontstaan in de werkdruk. Zorginstellingen concurreren nu teveel met elkaar in plaats van  samen te werken.