Perplex van Perspex

08-07-2021 JOURE – In Museum Joure is deze zomer een expositie van Wim Schingenga te zien. Het werk varieert van perspex beelden, tekeningen, linodrukken tot olieverfschilderijen. Schingenga is van alle markten thuis. De expositie is te zien van tot en met 26  september 2021. Check de site van Museum Joure voor openingstijden.

Zijn hele leven tekent en schildert Wim Schingenga al en hij is thuis in zoveel technieken. De veelzijdigheid maakt de keus soms lastig. Naast de driedimensionale objecten in perspex toont de beeldend kunstenaar in deze expositie tekeningen, linodrukken, olieverfschilderijen en aquarellen. Zowel figuratief als licht surrealistisch en ietwat erotisch.

Willem Schingenga is geboren op 28 november 1933 te Amsterdam. Hij studeert aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, dit was de voorloper van de Rietveld Academie. In 1955 begint Wim als grafisch tekenaar/ontwerper bij drukkerij Flach in Sneek. Daarnaast haalt hij zijn tekenakte en hij werkt van 1962 tot 1994 als docent tekenen aan het Bogerman College te Sneek. Tegenwoordig is Wim Schingenga vrijwilliger op de drukkerijafdeling van het museum en mede vormgever/drukker van een aantal kopperprenten.

Wim houdt ervan om met zijn schilderijen en objecten iets luchtigs uit te drukken, vaak met een grapje. Het werk moet naar zijn eigen zeggen boeiend blijven, dan is het voor hem gelukt.Eén van zijn laatste perspex werken is de Coronavogel. Een kleurige uitgevoerde vogel met een op het virus lijkend beestje in zijn snavel die hij als een worm te lijf gaat.

Museum Joure heeft de deuren weer geopend
Na een sluiting vanwege het coronavirus van bijna zes maanden opende Museum Joure in juni weer de deuren! In de tussentijd zijn de tuinen en de kades van het museum prachtig opgeknapt. Het museum is er weer helemaal klaar voor om publiek te ontvangen. Een kaartje en tijdslot van tevoren boeken is nog nodig. Dat kan via de website van Museum Joure.