Perioden met zon, noorden bewolkt

18-05-2020 JOURE – De zon schijnt flink, maar in het noorden is het aanvankelijk bewolkt met kans op een beetje regen. Het kwik stijgt naar 17-23 graden. De rest van de week is er een mix van veel zon, maar ook wolken. De temperatuur wordt wat hoger met morgen 18-24 graden en donderdag, Hemelvaartsdag, 24-29 graden. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur omlaag en neemt de kans op buien toe.

Vanochtend is het in het noorden bewolkt en in het noordelijk kustgebied en op de Wadden is kans op een beetje regen. Elders blijft het droog en schijnt de zon door de aanwezige sluierwolken. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig. In het noordwestelijk kustgebied neemt de wind toe naar vrij krachtig.

Vanmiddag waait de wind uit het westen en is meest matig. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig. De bewolking trekt naar het oosten weg en vanuit het westen gaat de zon volop schijnen. Later trekt vanuit het westen opnieuw sluierbewolking over het land.

De temperatuur stijgt naar 20 tot 22 graden. In het oosten van Brabant, de Achterhoek en in Limburg kan het 23, lokaal 24 graden worden. In de noordelijke- en westelijke kustprovincies wordt het, door wind van zee, maximaal 16-19 graden.

Vanavond schijnt de zon nog een tijdje totdat ze rond 21:30 uur ondergaat. In het noorden neemt de bewolking toe en vannacht is opnieuw kans op een beetje regen. Elders blijft het droog met een mix van wolken en opklaringen. De temperatuur daalt naar 7-9 graden in het midden, zuiden en oosten en naar 10-11 graden in het noorden en westen.

Morgen is het in de ochtend in het noorden en oosten overwegend bewolkt. Elders schijnt de zon volop. De wind waait zwak tot matig uit het westen en de temperatuur stijgt naar 15-18 graden aan het eind van de ochtend.

In de middag schijnt in het westen de zon uitbundig. Landinwaarts is er een mix van zon en stapelwolken. Het blijft droog en er waait een matige noordwestenwind. De temperatuur stijgt naar 18-20 graden in het noorden en westen en naar 21-23 graden in de rest van het land. In het zuidoosten kan het lokaal 24 graden worden. Normaal is het 16-19 graden.

In de avond en nacht naar woensdag is het vrij helder en droog. De temperatuur daalt naar 7 graden in het oosten tot 10 in het westen.

Woensdag start met zonneschijn. Geleidelijk komen landinwaarts weer stapelwolken tot ontwikkeling, maar in de kustgebieden blijft het zonnig. Later op de dag breiden de opklaringen zich verder over het land uit. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen.

De temperatuur stijgt naar 21 tot 23 graden in het noorden en westen en naar 24-25 graden in het midden, oosten en zuiden. In het Waddengebied wordt het maximaal 18-19 graden. In de loop van de middag gaat het kwik in het westen omlaag door wind van zee.

Donderdag, Hemelvaartsdag, schijnt de zon volop. Er is hooguit wat sluierbewolking en later op de dag verschijnen stapelwolken. Mogelijk groeien deze wolken later op de dag uit tot een lokale regen- of onweersbui. De temperatuur stijgt naar 24-25 graden in het noorden en westen en naar 26-28 graden elders. In het zuidoosten kan het lokaal 29 graden worden. Door wind van zee koelt het in het westen later enkele graden af. De UV-index is 6-7 en dat betekent dat de onbeschermde huid makkelijk na 10 tot 15 minuten kan verbranden.

Vrijdag neemt de bewolking toe en vanuit het westen stijgt de kans op regen. De wind draait van zuid naar zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig en aan zee naar krachtig, windkracht 6. De temperatuur stijgt naar 21-22 graden in het westen en naar 25-26 graden in het oosten en zuidoosten. In de middag daalt de temperatuur in het westen naar 18-19 graden door wind van zee. 

In het weekend is het wisselvallig lenteweer met op beide dagen een mix van zon, wolken en enkele buien. Bovendien waait er een stevige zuidwestenwind. De temperatuur doet een stap terug en stijgt naar 16-17 graden in de kustprovincies en naar 19-20 graden in het oosten en zuiden. Daarmee is de temperatuur weer normaal voor de tijd van het jaar.