Perioden met zon, koude wind

02-04-2022 JOURE – Er zijn flinke perioden met zon. Op een lokale bui na is het droog. De temperatuur loopt op naar 6 of 7 graden. Komende nacht vriest het op uitgebreide schaal en lokaal kan het afkoelen naar -6 graden. Morgen schijnt de zon geregeld, maar er trekken ook buien over het land. Met maximaal 8 graden is het wat zachter. Na het weekend is het sterk wisselvallig met dagelijks regen en soms veel wind. De temperatuur komt veelal uit tussen 9 en 13 graden.

Vanmiddag zijn er flinke perioden met zon. Het is nagenoeg overal droog, maar een lokale bui is niet helemaal uitgesloten. De noorden-tot noordoostenwind is meest matig en het wordt maximaal 6 of 7 graden. In het zuiden van Limburg wordt het niet warmer dan een graad of 4. De wind maakt het echter voor het gevoel een stuk kouder.

Vanavond is het overal droog en koelt het snel af. Komende nacht vriest het op uitgebreide schaal licht, in het binnenland kan het matig vriezen met minima rond -6 graden. Alleen direct aan zee ligt het kwik rond het vriespunt. In de loop van de nacht neemt vanuit het noorden de bewolking toe. De temperatuur stijgt en tegen de ochtend is in het noorden een (winterse) bui mogelijk.

Morgenochtend is er een afwisseling van wolkenvelden en zonneschijn. Vanuit het noorden trekken enkele buien over het land en deze kunnen lokaal winters zijn met korrelhagel of een vlok natte sneeuw. De wind is niet meer dan zwak en waait uit het westen tot noordwesten.

Morgenmiddag trekken de buien verder zuidwaarts. De kans op winterse neerslag bij buien neemt af en tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. Er waait een matige, in het Waddengebied vrij krachtige noordwestenwind (3 tot 5 Bft) en het wordt maximaal 8 graden. Daarmee is het wederom duidelijk kouder dan gebruikelijk begin april. Temperaturen van 11 tot 13 graden zijn normaal.

Morgenavond valt hier en daar nog een bui, maar de buiigheid neemt sterk af. Vanuit het noordwesten neemt geleidelijk de bewolking toe. In de nacht naar maandag wordt de bewolking steeds dikker en tegen de ochtend volgt in het noordwesten regen. De wind waait uit het zuidwesten en neemt in kracht toe. Boven land is de zuidwester matig, in de kustgebieden (vrij) krachtig en bij de Waddeneilanden nu en dan hard, 4 tot 7 Bft. De temperatuur daalt in het oosten en zuiden nog naar waarden in de buurt van het vriespunt, elders is het 2 tot 4 graden boven nul.

Maandag trekt vanuit het noordwesten een regengebied het land in, maar in het zuidoosten blijft het in de ochtend nog droog. Maandagmiddag is het bewolkt en op veel plaatsen regenachtig. De vlagerige zuidwestenwind is vrij krachtig boven land en hard aan zee, windkracht 5 tot 7 met daarbij windstoten tot ongeveer 75 km/uur. Direct aan zee en in het Waddengebied kan de wind soms uithalen naar 85 km/uur. De temperatuur is wat hoger dan in het weekend en loopt op naar 9 of 10 graden.

Dinsdag overheerst de bewolking en valt wederom enige tijd regen. In de middag wordt het vanuit het westen weer droog en breekt de zon af en toe door. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig en het wordt opnieuw wat zachter. De temperatuur loopt op naar 10 tot 12 graden. In het zuiden kan het lokaal 13 graden worden.

De rest van de week blijft het wisselvallig met dagelijks flink wat regen. De zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en het wordt maximaal 9 tot 11 graden. Alleen woensdag is het overal een graadje of twee warmer. Door de vele wolken en regen is van nachtelijke vorst geen sprake meer.