Perioden met zon, eerst nog een bui

12-12-2019 JOURE – Eerst is nog kans op een bui, maar geleidelijk is het overal droog met veel ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt naar 6-7 graden. Vanavond volgt vanuit het zuidwesten regen, komende nacht is in het noordoosten en oosten kans op natte sneeuw. Morgen en het weekend verlopen onstuimig met veel wind en van tijd tot tijd regen. De maxima liggen tussen 7 en 10 graden.

Vanochtend komt lokaal nog een bui voor. De buien trekken naar het oosten weg en vanuit het westen blijft het droog met flinke perioden met zon. De wind waait uit het zuidwesten en is meest matig van kracht.

Vanmiddag draait de wind naar het zuiden en neemt boven land toe naar matig tot vrij krachtig en in de kustgebieden naar krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. De zon schijnt eerst nog flink, maar vanuit het zuidwesten neemt geleidelijk de bewolking toe. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 6-7 graden. Dat is een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar.

Vanavond volgt vanuit het zuidwesten regen. Naarmate het neerslaggebied verder naar het noordoosten trekt, neemt vannacht in het oosten en noordoosten de kans op kletsnatte sneeuw toe. De neerslag bereikt het midden van het land aan het begin van de nacht met mogelijk ook al wat sneeuwvlokken tussen de regendruppels. Het noordoosten is pas later vannacht aan de beurt. De temperatuur daalt in het noordoosten naar 1-2 graden boven nul. Elders is het 3-4 graden en in Zeeland wordt het niet kouder dan 5 graden. 

De neerslag gaat gepaard met veel wind uit het zuiden tot zuidoosten. Boven land is de wind vrij krachtig, in de kustgebieden hard tot stormachtig (7-8 bft.) met kans op zware windstoten tot 80 km/uur. In de loop van de nacht neemt de wind in kracht af. 

Morgen wordt een natte dag met vooral in de ochtend enige tijd regen. In de (vroege) ochtend valt in het noordoosten lokaal nog smeltende sneeuw. De matige tot vrij krachtige zuidoostenwind neemt vanuit het zuiden tijdelijk in kracht af en wordt geleidelijk westelijk van richting. In het zuiden en zuidwesten neemt de westenwind snel weer in kracht toe en wordt vrij krachtig boven land en krachtig aan zee, windkracht 5 tot 6.

In de middag blijft het bewolkt en komt het tot enkele buien. In de westelijke helft van het land kan ook de zon even doorbreken. In het noorden en oosten is de wind nog lange tijd zwak tot hooguit matig uit het zuiden, elders is de wind westelijk en matig tot vrij krachtig. Aan zee is de westenwind krachtig en in het zuidwesten soms hard, windkracht 6 tot 7. De temperatuur stijgt naar maximaal 5-6 graden in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel en naar 7-8 in de rest van het land.

In de avond blijft de westen- tot zuidwesten langs de westkust krachtig tot soms hard, windkracht 6 tot 7. Boven land is de wind veelal matig tot vrij krachtig. In de nacht naar zaterdag draait de wind naar het zuiden. He weerbeeld laat een afwisseling zien van wolkenvelden en opklaringen. Verspreid over het land is kans op een bui. De temperatuur daalt naar 3 graden in het oosten en naar 6 langs de westkust.

Zaterdag blijft het wisselvallig met veel wind. Boven land is de westen- tot zuidwestenwind (vrij) krachtig en in de kustgebieden hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Mogelijk komt het tot storm, windkracht 9. Verder is kans op zware windstoten tot 90-100 km/uur. 

Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien en er zijn perioden met regen. In de middag is het tijdelijk wat droger en is ook ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt naar 7 graden in het noordoosten en naar 9 in het zuiden en zuidwesten.

In de nacht naar zondag zijn er opklaringen, afgewisseld door wolkenvelden. De temperatuur daalt naar 3-6 graden en de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt.

Zondag verandert er in grote lijnen niet veel. Er staat opnieuw veel wind op het programma en wederom is kans op storm, windkracht 9. Bovendien valt er van tijd tot tijd regen. De temperatuur stijgt naar 7-8 graden in het noorden en noordoosten en naar 10 in het zuiden van het land.

Ook volgende week, de week voor Kerst, blijft het wisselvallig, zeker de eerste dagen van de week. De temperatuur stijgt maandag en dinsdag in het noorden naar 8-9 graden. In het midden en zuiden kan het 10-11, lokaal in Limburg 12 graden worden. Daarmee is het duidelijk zachter dan de 6 graden die gebruikelijk is voor half december. Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid af en schijnt vaker de zon. Het blijft zacht met 8-10 graden.