Perioden met regen en veel wind

11-10-2019 JOURE – Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. Vooral in het noorden en westen valt opnieuw een flinke hoeveelheid. De temperatuur stijgt naar 16-17 graden. De zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en er is kans op zware windstoten. Morgen opnieuw regen en maximaal 15-19 graden. Zondag is het een stuk warmer met 19-23 graden, maar ook dan is kans op regen.

Het is vanochtend bewolkt en er zijn perioden met regen en motregen. Vooral in het noorden en westen van het land regent het soms flink en is de regen meer buiig. De minste regen valt in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land. Aan zee is de wind krachtig en soms hard, windkracht 6-7. 

Vanmiddag blijft het bewolkt met in het midden en westen geruime tijd regen. In het zuiden en zuidoosten is het overwegend droog en in Limburg kan wellicht de zon nog even schijnen. De temperatuur stijgt naar 14-16 graden en is daarmee redelijk normaal voor de tijd van het jaar.

De enigszins vlagerige zuidwestenwind neemt verder in kracht toe en is vrij krachtig boven land en krachtig in de kustprovincies. Aan zee is de wind hard en in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden stormachtig, windkracht 7-8. In de kustprovincies is kans op zware windstoten tot 80 km/uur, in het Waddengebied tot 90 km/uur.

Vanavond stijgt de temperatuur verder naar 16-17 graden. De bewolking overheerst en in het westen en noorden valt geruime tijd regen. Met de regen van overdag lopen de neerslaghoeveelheden weer flink op. In de rest van het land zijn de neerslagkansen een stuk kleiner en in het zuiden en zuidoosten blijft het overwegend droog. De zuidwestenwind blijft stevig doorwaaien en is vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden is de wind stormachtig, windkracht 8 met kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

Komende nacht wordt de wind westelijk en neemt duidelijk in kracht af. Boven land waait het dan matig en aan zee (vrij) krachtig. Het blijft bewolkt met in het westen en noorden aanhoudend kans op regen. Elders zijn de neerslagkansen kleiner. De temperatuur daalt naar 12-14 graden.

Morgenochtend is het bewolkt en op veel plaatsen valt wat lichte regen en motregen. De meeste regen valt opnieuw in het westen en noorden van het land. In het zuiden en zuidoosten is het overwegend droog.

In de middag blijft het bewolkt en valt in het westen en noorden soms wat lichte (mot)regen. Elders is het meest droog en in het zuidoosten kan het even opklaren. De temperatuur stijgt 15 graden in het noorden, naar 16 in het midden en naar 17 graden in het zuiden van het land. In Limburg kan het 18-19 graden worden. De zuidwestenwind waait meest matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig.

Morgenavond en in de nacht naar zondag blijft het bewolkt. Het westen en noorden maakt weer de grootste kans op regen. De temperatuur daalt naar 10 graden in het noordoosten en naar 13-14 graden in het zuiden van het land.

Zondag waait de wind matig tot vrij krachtig uit het zuiden en daarmee wordt warme lucht aangevoerd. Op de Wadden, langs de noordkust en in de Kop van Noord-Holland wordt het 18-19 graden. Elders in het noorden en ook in het westen wordt het 20 graden en in het binnenland wordt het 21-22 graden. In Limburg kan het 23 graden worden. Het wordt zeker geen stralend zonnige dag, want er zijn vrij veel stapelwolken met zo nu en dan wat zon en bovendien komt het regelmatig tot enkele buien. De meeste zonuren zijn voor het zuiden en oosten van het land. 

Na het weekend is het licht wisselvallig oktoberweer. Dagelijks komt het tot enkele buien, maar het is ook vaak droog met af en toe zon. Maandag wordt het 16-18 graden, de dagen daarna liggen de maxima veelal tussen de 15 en 17 graden. Daarmee is het net iets warmer dan normaal, want half oktober is het gebruikelijk een graad of 14-15.