Patyna en Orderli slaan handen ineen tegen corona eenzaamheid

19-04-2020 JOURE – Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, ontwikkelen ouderenzorgorganisatie Patyna en horeca-softwareontwikkelaar Orderli een app. Deze app ondersteunt bij familiecontact tijdens de coronacrisis en moet het gevoel van een knuffel kunnen geven. Orderli en Patyna doen er alles aan om de app binnen vijf weken te lanceren.

Door de scherpe maatregelen is het niet meer mogelijk om op bezoek te gaan in de verpleeg- en verzorgingshuizen van Patyna. Voor cliënten en bewoners is het een groot gemis om hun geliefde niet meer in de armen te kunnen sluiten. Tijd voor een oplossing volgens David de Jong en Femke de Jong van de afdeling Human Technology van Patyna.

Begin april vond de hackathon Hack The Crisis NL plaats. Tijdens deze hackathon werden allerlei (technologische) oplossingen bedacht door teams. Zo ook door het team van David de Jong en Femke de Jong. Binnen het team, dat werkte aan deze app, zaten ook de oprichters van Orderli. Zij ontwikkelden een product voor de horeca waarbij gasten gemakkelijk met hun eigen telefoon zonder app kunnen bestellen. Hierdoor heeft het personeel meer tijd om de controle te houden in de horeca drukte en kunnen zij de best mogelijke service leveren.

Doordat de horeca hard geraakt is door het coronavirus wilden de heren hun extra tijd besteden aan het hacken van de crisis. Ook in deze crisis wilden zij het contact verbeteren tussen mensen zoals ze dat al doen met Orderli. Door middel van hun achtergrond en kwaliteiten wordt er hard gewerkt om ook in het dagelijks leven weer meer en makkelijker contact te hebben.

“We hadden deze app gisteren al moeten hebben. We merken dat bewoners in onze zorglocaties het contact met familie missen. We zouden graag willen dat ze weer een knuffel kunnen krijgen van de familie. Met technologie zul je nooit dit gevoel kunnen vervangen, maar we denken dat we wel dicht in de buurt kunnen komen”, aldus David de Jong.

Bard Wartena, senior onderzoeker van Lectoraat Digitale innovatie in Zorg en Welzijn en docent aan de NHL Stenden, geeft aan dat hij een toegevoegde waarde ziet in deze app. Wartena: “Bij de huidige situatie vanuit het verlies van autonomie is het juist belangrijk dat communicatie vanuit beeldbellen in de buurt komt van dat gevoel. Daarom past deze app goed bij het onderzoek.” Namens NHL Steden wil hij graag een bijdrage leveren aan het ontwerpgerichte onderzoek naar deze app.