Overlast veroorzakende asielzoekers harder aangepakt

03-02-2020 JOURE – In Friesland zijn er een aantal asiel zoekers die structureel voor problemen zorgen. Het nieuwe beleid is in samenspraak met het COA, de IND en de vreemdelingen politie gemaakt. De nieuwe afspraken zijn bedoeld om te voorkomen dat de welwillende mensen niet de dupe worden van de mensen die overlast veroorzaken.

Er zal voortaan een dossier bij worden gehouden van de persoon die overlast veroorzaken. Aan de hand van de overtredingen kunnen er sancties worden opgelegd. Daarbij kan men denken aan een winkelverbod, verbod voor openbaar vervoer of gevangenisstraf.

Doel van de nieuwe maatregel is om een beter strafdossier op te bouwen over deze personen. Wolthof: “Dit is een verbetering van de huidige aanpak. We zijn als diensten bij elkaar gaan zitten omdat we willen dat zo iemand ook echt aangepakt kan worden. We willen heel graag dat – waar mogelijk – het strafrecht wordt toegepast op deze kleine groep. ” Dat loopt uiteen van een gevangenisstraf tot een winkelverbod of een verbod voor het openbaar vervoer. In het ergste geval kan er worden gekozen voor uitzetting.