Overdag regen en sneeuw, waterkoud

27-02-2020 JOURE – In de ochtend neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en in de tweede helft van de ochtend raakt het geheel bewolkt. Dat gebeurt als laatste in het noordoosten en daardoor kan in Groningen nog een tijdje een waterig zonnetje schijnen.

Een neerslaggebied breidt zich over het zuiden en westen uit. Daarbij valt een mix van regen en kletsnatte sneeuwvlokken. In het zuiden gaat de neerslag aan het eind van de ochtend op steeds meer plaatsen over in natte sneeuw. In de Limburgse heuvels kan het zelfs wit worden. Het is waterkoud met tijdens neerslag temperaturen van 1 à 2 graden.

In de middag valt in de zuidelijke provincies urenlang natte sneeuw. In het uiterste zuiden van Brabant en in Midden-Limburg kan het plaatselijk tijdelijk wit worden. In de Limburgse heuvels kan een sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan.

Ook in het westen en midden zijn er perioden met neerslag. Daarbij gaat het voornamelijk om regen vermengd met kletsnatte sneeuwvlokken. In hogere gebieden zoals de Utrechtse heuvelrug en op de Veluwe is de kans op natte sneeuw groter. In het noorden blijft het overwegend droog. Later neemt ook daar de kans op een bui toe.

De middag verloopt bewolkt met maxima van 4 à 5 graden. Tijdens neerslag is het hooguit 1 graad in het zuiden en 1-3 graden in het midden. Er waait een zwakke tot matige oostenwind. Dat maakt het voor het gevoel waterkoud en de gevoelstemperatuur ligt een paar graden onder nul.

In de loop van de middag en in de avond trekt vanuit het westen een gebied met buien over het land. Daardoor krijgt het hele land met winterse neerslag te maken. Er valt natte sneeuw en plaatselijk kan het daardoor wit worden. De buien trekken in de tweede helft van de avond naar het oosten weg.

In de nacht naar vrijdag is het op de meeste plaatsen droog. Het klaart breed op. De temperatuur daalt naar -1 tot +2 graden. In het zuiden en oosten kan het lokaal afkoelen naar -2 graden. Regionaal is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten of sneeuwresten.

Vrijdag schijnt aanvankelijk de zon. Geleidelijk neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en in de loop van de dag neemt de kans op regen toe. Het wordt 7-8 graden en er staat een matige zuidwestenwind. Voor het gevoel is het een stuk zachter dan donderdag.

Zaterdag is het herfstachtig. Het is bewolkt met perioden van regen. Ook staat er veel wind. Het waait vrij krachtig in het binnenland en hard tot stormachtig in de kustgebieden. Met maxima van 10-14 graden is het zeer zacht voor eind februari. Normaal is het 6-8 graden.

Zondag staan buien op het programma. Tussendoor is ruimte voor de zon. Het wordt 8-10 graden en wederom waait het stevig.

Na het weekend blijft het wisselvallig. Dagelijks is kans op regen, maar er zijn ook droge perioden. Maart roert zijn staart, want op sommige dagen is zelfs kans op winterse buien. Naast wolkenvelden laat het weerbeeld ook geregeld zon toe. De maxima zijn vrij normaal voor de tijd van het jaar met circa 8 graden.