Ouders maken zich druk over internetgebruik kinderen


26-03-2017 JOURE – Voor de meeste ouders is het verstandig omgaan met media een standaard onderdeel van de opvoeding geworden. Nu steeds meer ouders zich ook bewust zijn van hun eigen rol in mediaopvoeding, zien zij ook beter de risico’s in.
Zo maakt maar liefst 44% van de ouders zich weleens zorgen over het mediagebruik van hun kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van Mediawijzer.net onder 1.060 Nederlandse ouders met kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 18 jaar.

Wegwijzers voor ouders
Opmerkelijk is dat bijna vier op de tien ouders aangeeft wel hulp te kunnen bij mediaopvoeding. Daarom lanceert Mediawijzer.net de MediaDiamant, een wegwijzer die is ontwikkeld door Nederlandse experts in mediaopvoeding. De MediaDiamant bevat concrete tips om kinderen kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs te laten opgroeien.

Leren fietsen
De MediaDiamant helpt ouders om hun opgroeiende kinderen op een bewuste, plezierige en veilige manier met media om te leren gaan. ”Mediaopvoeding kun je vergelijken met je kind leren fietsen”, zegt Krista Okma, opvoedexpert en een van de ontwikkelaars van de MediaDiamant. ”Op een lege parkeerplaats fietst je kind voor het eerst zonder zijwieltjes. Zodra je merkt dat hij jouw hand op zijn schouder niet meer nodig heeft, laat je hem gaan. In de loop der jaren laat je je kind steeds verder fietsen. Eerst samen, later alleen. Met mediaopvoeding is het net zo.”

Zorgen van ouders
Maar wat vinden ouders nou vooral lastig aan mediaopvoeding? In het onderzoek komen vooral de volgende punten naar voren:
– 43% van de ouders is bang dat hun kind in contact kan komen met mensen die kwaad in de zin hebben.
– 40% van de ouders vindt het lastig dat hun kind ongeschikte content kan tegenkomen.
– 38% van de ouders is bang dat hun kind teveel tijd besteedt aan media. 2- 8% vindt het lastig dat hun kind zich verveelt als hij of zij geen media kan gebruiken.
– 22% van de ouders heeft moeite om zelf het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld door de smartphone tijdens het eten niet op tafel te hebben liggen. Bij ouders van jongere kinderen vindt zelfs 31% dit lastig.
– 22% van de ouders maakt zich zorgen over veilig internetgebruik, waaronder de online privacy van hun kind.
Voor 18% van de ouders is het maken van goede afspraken met hun kind over mediagebruik lastig.
– 15% van de ouders is bang dat afleiding door sociale media van invloed is op de schoolprestaties van hun kind. Bij ouders van kinderen in de leeftijd tussen 13 tot 18 jaar is dit zelfs 28%.
– 13% van de ouders vindt het vervelend dat hun kind eindeloos zeurt om media. Bij ouders van jonge kinderen is dit zelfs 21%.

Loop jij zelf ook tegen bovenstaande punten aan? Op http://www.mediawijsheid.nl/mediadiamant kun je de MediaDiamant vinden inclusief concrete tips die helpen bij de mediaopvoeding.