Oudere modellen CV-ketels van Agpo Ferroli ‘levensgevaarlijk’

16-03-2019 JOURE – In Nederland hangen volgens deskundigen circa 150.000 cv-ketels van het merk Agpo Ferroli die levensgevaarlijk kunnen zijn. Het gaat om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. Kassa besteedt zaterdagavond aandacht aan de onveilige ketels van Agpo Ferroli.

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat er meerdere woningbranden zijn ontstaan door deze cv-ketel. Een van de grootste onderhoudsbedrijven, Breman, schat in dat inmiddels duizenden toestellen dermate oververhit zijn geraakt dat ze zijn gesmolten. Een woningbrand lag hierbij op de loer. ‘De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen’, stelt Breman.

‘Het is een kartonnen doos waarin je een vuurtje stookt. Dan kun je verwachten dat er brand uitbreekt’. Deze conclusie wordt onderschreven door onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes en emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale die Kassa raadpleegde. Coppes: ‘Het is een kartonnen doos waarin je een vuurtje stookt. Dan kun je verwachten dat er brand uitbreekt’. Naarmate deze ketels ouder worden, neemt het risico op brand alsmaar verder toe.

Tikkende tijdbom
Kassa sprak ook monteurs die dagelijks onderhoud aan deze ketel plegen. Die zeggen: ‘Het is een tikkende tijdbom, het is wachten tot het misgaat.’

In 2009 is voor het eerst melding gemaakt van problemen met deze ketel bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Er is destijds gemeld dat alleen de inwendige ketel oververhit kon raken. Agpo Ferroli heeft toen onder druk van de NVWA verbeteringen aan het toestel doorgevoerd, die met service sets voor het eerst volgende onderhoud zijn uitgerold. Ook zijn de handleidingen en instructies aan monteurs voor het onderhoud verbeterd. Tien jaar na dato blijken de problemen met deze ketels onbeheersbaar te zijn geworden.

Agpo Ferroli herkent problemen niet
Coppes en Ale stellen dat alle 150.000 cv-ketels van dit merk zo snel mogelijk vervangen moeten worden want ze zijn volgens hen levensgevaarlijk. Zij adviseren gebruikers om de ketel tot die tijd uit te schakelen tijdens de nacht en na het verlaten van de woning.

Agpo Ferroli laat in een eerste reactie weten zich niet te herkennen in de problemen. Die doen zich volgens het bedrijf alleen voor bij slecht onderhoud van de ketel. In het televisie programma zal hier vanavond meer aandacht aan worden geschonken.