Opnieuw fris en wisselend bewolkt

23-05-2023 JOURE – Vanochtend is er een mix van wolken en zon, waarbij er in de westelijke helft van het land vaker ruimte voor de zon is dan in het oosten. Op een enkel licht buitje langs de oostgrens na blijft het droog. Halverwege de ochtend is het een graad of 12 en er waait een matige tot aan de noordkust vrij krachtige noordwestenwind.

Vanmiddag houden we een mix van zon en wolkenvelden. In het oosten en zuidoosten is een lichte bui mogelijk, maar op veruit de meeste plekken blijft het droog. Het wordt 14 graden op de Waddeneilanden tot 17 graden in Zuid-Nederland bij een matige wind uit het noordwesten tot noorden.

Vanavond en in de nacht naar donderdag is het wisselend bewolkt en droog. De minima komen uit rond een graad of 8.

Morgen iets warmer, hoge zonkracht
Morgen wordt het op veel plaatsen iets warmer dan vandaag. Het wordt 15 graden in Den Helder tot lokaal 19 graden in Brabant en Limburg bij een matige noordoostenwind. In de ochtend is het op veel plaatsen half tot zwaar bewolkt, de middag verloopt in grote delen van het land vrij zonnig. Pas wel op met zonnen, want de zon schijnt tussen 12:00 en 15:00 uur met zonkracht 6. Met deze zonkracht kan je huid, indien onbeschermd, al in 15-30 minuten verbranden.

Vrijdag opnieuw hoge zonkracht
Ook vrijdag waait er een matige wind uit het noorden tot noordoosten. Het weerbeeld bestaat uit veel zonneschijn en enkele wolken. Tijdens de eerste helft van de middag schijnt de zon wederom met UV-Index 6. De maxima variëren van 14 graden op Terschelling tot lokaal 19 graden langs de grens met België.

Pinksterweekend droog met zon, temperatuur vrij onzeker
Tijdens het lange pinksterweekend blijft het droog en is het waarschijnlijk op veel plaatsen zonnig. Noord-Nederland zal soms wat meer wolkenvelden hebben. Dit heeft zijn invloed op de temperatuurverdeling en ook de precieze windrichting speelt een rol. Zeer waarschijnlijk komt de wind uit een richting tussen noord en oost. Als het vooral noord is wordt het slechts 15 graden aan de noordkust tot 19 graden in Zuid-Nederland. Bij een windrichting meer tussen noordoost en oost kan het in het zuiden en midden van het land ruim 20 graden worden.