Openluchttheater ‘Alice in Bangweer’

15-10-2019 LANGWEER – Na vier jaar is Langweer in oktober weer het decor van muziektheater. Ditmaal in een zeer bijzondere uitvoering, namelijk een sprookjesachtig openluchtspel dat zich op verschillende locaties in het dorp afspeelt. Al wandelend wordt het publiek meegezogen in het theaterstuk Alice in Bangweer, dat regisseur Romke Gabe Draaijer speciaal voor Langweer schrijft.

Alice in Bangweer is – zoals de titel al doet vermoeden – geïnspireerd op het sprookje Alice in Wonderland. Het spektakel vindt plaats in het weekend van 18, 19 en 20 oktober. De acteurs en actrices spelen vier voorstellingen: elke avond een en op de zondagmiddag nog een matineevoorstelling. 

Het publiek wordt meegenomen in een fantasiewereld vol beleving. “Ik combineer graag geschiedenis met maatschappelijke thema’s van nu of de historie van de plek. In Alice in Bangweer komen beide samen”, vertelt regisseur Romke Gabe.

De voorstelling start in de kerk in Langweer. Het publiek is te gast op de bruiloft van Hendrik van Eijsinga en Alice Osinga. “De Eijsinga’s en Osinga’s waren een paar eeuwen geleden grote namen in Langweer. Dat is het historisch componentje. Ik baseer het stuk op Alice in Wonderland, omdat Alice in dit sprookje op zoek is naar wie ze is. Dat is waar dat verhaal voor mij overgaat. Zelf zit ik ook in een zoektocht: wat wil ik, waar wil ik naar toe, wat moet ik doen. Dat vind ik interessant en dat heb ik hier opgeplakt.”

Alice weet niet of ze het goed doet, op het goede pad zit. “Dat bracht bij mij de vraag op: ‘mag je het soms in het leven even niet weten? We moeten van alles. Maar mag je ook vertrouwen op het niet weten en wat levert dat op?”
Ook Alice twijfelt. Haar huwelijk met Hendrik is een soort uithuwelijking, zoals dat ging in die tijd. Maar is dit wat ze wil, is dit haar droom? Mag ze haar dromen volgen en wat zijn haar dromen dan? In de voorstelling gaat het publiek samen met Alice op zoek naar de antwoorden op die vragen.

Betoverende beleving
Na de startscène in de kerk, gaat het publiek in drie groepen uiteen. Alice gaat met de drie groepen naar verschillende locaties in Langweer. “Je ziet drie scenes in het dorp en onderweg. Uiteindelijk eindigen we samen weer op één plek”, vertelt Romke Gabe.

De regisseur wil Langweer tijdens het voorstelling omtoveren tot een heel andere wereld.
“Denk aan een lichtjesstraat, een bloemenstraat…”, blikt hij mijmerend vooruit. “Het publiek moet constant in die betoverende beleving blijven. Het even niet over de boodschappen van morgen hebben, maar ons blijven verwonderen over wat er om ons heen gebeurt en kan gebeuren.”

Voor kaarten klikt u hier