Opa en en oma zijn ´ongezond´ voor kleinkinderen


19-11-2017 JOURE – Grootouders zijn  vaak geneigd hun kleinkinderen te verwennen echter heeft dit vaak een negatief resultaat op onder meer het gewicht van de kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek wat is gehouden in achttien verschillende landen. Er werd onderzocht in hoeverre grootouders invloed hadden op risicofactoren die de kans op kanker vergroten.

Hierbij focusten de onderzoekers op drie onderwerpen: de invloed van oma's en opa's op het eetpatroon en gewicht van de kinderen, de fysieke activiteiten die ze samen ondernamen en in hoeverre de grootouders roken in het bijzijn van hun kleinkinderen. Op zowel het eetpatroon als het gewicht van de kinderen bleken de grootouders een negatieve invloed te hebben. Volgens de ouders van de kinderen wordt dit veroorzaakt omdat de grootouders zich gedwongen voelen om hun kleinkinderen te verwennen met snacks die veel suiker en/of vet bevatten. 

Ook zouden ze vaak niet op de hoogte zijn van de kenmerken van een gezond eetpatroon. De ouders zouden vaak niets hiervan durven zeggen, omdat ze bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de oppashulp die zij van hun eigen ouders krijgen. Ook blijkt uit het onderzoek dat kinderen vaak te weinig bewegen wanneer zij worden verzorgd door hun opa en/of oma, al komt deze conclusie uit minder onderzoeken naar voren dan de invloed van grootouders op het gewicht van de kinderen.