Op vakantie met uw huisdier?


12-07-2017 JOURE – Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. De invoereisen voor de landen van de EU en voor de meeste overige landen in Europa kunt u hier vinden. Let ook op het volgende:

– Zorg er voor dat uw hond, kat of fret gechipt is voordat hij zijn rabiësvaccinatie of overige behandelingen krijgt (op dezelfde dag mag ook). Ook moet hij een 
Europees dierenpaspoort hebben, zo'n paspoort koopt u bij uw dierenarts. Sinds 2015 is er een nieuw ELI dierenpaspoort, dat alleen door de dierenarts mag worden meegegeven nadat de identificatiegegevens van het dier zijn ingevuld en gelamineerd. Oude paspoorten die voor die datum zijn uitgegeven en ingevuld blijven geldig.  

– In sommige gevallen moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiestiter te bepalen. Dit is een test om te zien of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen.

– Let op! LI heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regels van ALLE landen waar u doorheen 
reist!

– De regels bij genoemde landen gelden voor dieren vanuit Nederland. Voor dieren die vanuit andere landen reizen (vooral als dit landen buiten de EU zijn) kunnen andere regels gelden.

– Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land. 

– Dieren jonger dan drie maanden, die te jong zijn om te warden ingeënt tegen rabiës, kunnen meestal niet warden meegenomen op vakantie. Wel is het in sommige landen toegestaan deze dieren eenmalig de grens te laten passeren. Vaak moet u dan een verklaring hebben dat het dier niet in contact is geweest met wilde dieren die mogelijk besmet zijn met rabiës.

– Sinds 2015 mogen honden, katten en fretten alleen worden meegenomen 
naar Nederland als zij een geldige rabiës vaccinatie hebben. Deze mag worden gegeven vanaf een leeftijd van 12 weken en daarna geldt een wachtijd van 3 weken. Dieren van deze soorten moeten dus minimaal 15 weken oud zijn om naar Nederland te komen.