Ook GD kan bijdragen aan benodigde onderzoekscapaciteit tijdens coronacrisis

31-03-2020 JOURE – Bij de aanpak van de coronacrisis vormt de beschikbare onderzoekscapaciteit een van de problemen. Het uitvoeren van virustesten is dagelijks werk van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De GD heeft in Deventer een modern en groot laboratorium waar jaarlijks bijna 5 miljoen laboratoriumbepalingen uitgevoerd. Ook heeft de GD een eigen R&D-afdeling en een team van onderzoekers en specialisten die veel kennis en ervaring hebben op het gebied van virusonderzoek. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de GD een bijdrage kan leveren aan het vergroten van de testcapaciteit voor het coronavirus.

De GD heeft heel veel ervaring met onderzoek naar virussen. Normaal gesproken gaat het bij GD om virussen bij dieren. Maar het principe van de onderzoekmethode is gelijk. Voor het onderzoek naar het coronovirus moet de test gevalideerd worden voor mensen. En dat is de afgelopen periode gedaan.

Voor het onderzoek naar het coronavirus wordt speeksel van de patiënt onderzocht met behulp van een PCR-apparaat. Met deze methode kan het genetische materiaal van het virus worden gedetecteerd. De GD beschikt over een groot aantal PCR-apparaten en verwacht dagelijks tot 2000 testen naar het coronavirus te kunnen uitvoeren. De resultaten van een dergelijk onderzoek zijn binnen een dag of enkele dagen beschikbaar.