Ontmoet & Groet museumfotograaf Freerk Bokma in de Bibliotheek in Lemmer

21-09-2019 LEMMER – Op zaterdag 28 september om 10.30 is museumfotograaf Freerk Bokma in de Bibliotheek in Lemmer. Op deze informele ochtend vertelt hij over zijn fototentoonstelling STUURVROUW, die de komende twee maanden te zien in de expositieruimte.

Enige tijd geleden was deze prachtige verzameling foto’s te zien in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. In de Maand van de Geschiedenis, dat als thema ZIJ/HIJ heeft, is een grote selectie van deze foto’s en de bijbehorende interviews te zien en te lezen in de Bibliotheek in Lemmer.

De belangstelling voor het water en de scheepvaart heeft Bokma van zijn vader meegekregen. Op verjaardagen en feestjes kwamen de verhalen los. Spannende zeereizen, stormen en de smokkel van tabak en horloges, verhalen waar hij als kind van smulde. Het waren altijd wel de verhalen van stoere mannen, vrouwen kwamen er niet in voor. Dat is wel veranderd. De scheidslijn tussen mannen- en vrouwenberoepen is steeds dunner geworden.

Ook in de scheepvaart, van oorsprong een echt mannenbolwerk, zijn er steeds meer vrouwen op belangrijke en leidinggevende posities. Deze vrouwen vormden de inspiratie voor de verzameling portretten in de tentoonstelling STUURVROUW en die tevens zijn gebundeld in een boekje.

In 26 mooie open interviews vertellen zij over hun keuze voor het water, hun liefde voor het vak en natuurlijk over het werken in een mannenwereld, een wereld die nog wel eens moet wennen aan een vrouwelijke collega of baas. De bekende vooroordelen van de zwakke en kwetsbare vrouw gaan hier niet op. Stuk voor stuk zijn het sterke vrouwen die – bij gebrek aan een betere zegswijze – zonder moeite hun mannetje staan.