Onstuimig weer met buien

28-01-2020 JOURE – Het is bewolkt en onstuimig met buien. Daarbij is kans op hagel en onweer. Het wordt zo’n 6 graden, maar tijdens buien is het voor het gevoel veel kouder. Morgen zijn er minder buien en schijnt af en toe de zon. Het wordt 6-7 graden. De dagen daarna wordt het zacht met maxima 10-13 graden. Het is dan vaak bewolkt en dagelijks kunnen we regen verwachten.

Vanochtend is het grijs en winderig met verspreid over het land buien. Tijdens een stevigere bui kan het hagelen en ook onweer of zelfs een beetje natte sneeuw is mogelijk. Het is 5-6 graden, maar een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind maakt het voor het gevoel kouder.

Geleidelijk steekt een (vrij) krachtige westenwind op. Aan de kust en op het IJsselmeer gaat het hard waaien en is het soms stormachtig. Daarbij kunnen we windstoten verwachten van 60-70 km/uur en aan de kust van ruim 80 km/uur.

Vanmiddag hebben vooral het noorden en oosten nog een tijd te maken met buien. Ook hagel of onweer zijn mogelijk. In de rest van het land zijn minder buien en is sporadisch de zon even te zien. Vooral in het zuidwesten van het land kan het een tijd droog blijven.

De wind neemt iets in kracht af, maar het blijft winderig. De middagtemperatuur ligt tussen 5 en 7 graden. Daarmee is het de koudste dag van de week, maar voor de tijd van het jaar zijn dit hele normale waarden. Tijdens een bui is het wel een aantal graden kouder en als je ook in de wind staat is het ronduit koud.

Vanavond trekken nog enkele buien over het land en daarbij kan het een beetje hagelen. Het wordt fris met 3 graden in het binnenland en 5-6 graden aan de kust. In de kustprovincies kan tijdens een enkele bui onweer voorkomen. De wind wordt matig in het binnenland en (vrij) krachtig langs de kust. Op de Wadden kan het nog hard waaien.

Komende nacht neemt het aantal buien verder af en zijn er ook droge perioden. De temperatuur daalt naar 1-3 graden in het binnenland en 3-5 graden in de kustgebieden. In het binnenland kan het op beschutte plaatsen een beetje vriezen.

Morgen is het in de vroege ochtend op verschillende plaatsen helder en kan van de opkomende zon genoten worden. Vooral in het noorden en noordoosten komen wolkenvelden voor en is kans op een bui. Geleidelijk neemt de bewolking toe en kunnen ook op andere plaatsen lichte buien ontstaan. Zo nu en dan kan de zon even doorbreken.

In de middag is er een mix van stapelwolken, zo nu en dan wat zon en een paar buien. Daarbij kan het soms hagelen en lokaal is ook onweer mogelijk. Langs de westkust is de kans op buien kleiner en kan de zon wat vaker doorbreken. Het wordt 6 graden in het oosten en ruim 7 graden in het westen. Het is onstuimig met een matige tot vrij krachtige westenwind. In de kustprovincies is de wind vlagerig met windstoten van 50-60 km/uur.

In de avond wordt het op de meeste plaatsen droog en zijn er heldere perioden en wolkenvelden. Het Waddengebied en het noordoosten van het land houden tot in de nacht kans op een bui. De temperatuur daalt naar 3-5 graden.

Donderdag zijn er veel wolkenvelden. In de ochtend is het op veel plaatsen droog. In de middag neemt in het zuiden de kans op een beetje regen toe en in de avond is ook in het midden en noorden kans op neerslag. De temperatuur stijgt heel geleidelijk met aan het eind van de middag 8 graden in het noorden tot 10 graden in het zuiden. In de avond blijft het zacht. De wind blijft in de zuidwesthoek en is matig in het binnenland en (vrij) krachtig in de kustgebieden.

Vrijdag is het grijs en zacht met maxima van 10 graden op de Wadden tot 13 graden in het zuiden. Na een droge ochtend neemt in de middag de kans op regen toe, maar de meeste neerslag kunnen we in de avond verwachten.

Het weekend verloopt wisselvallig en zacht met 10-13 graden. Er zijn perioden met regen en vooral zondag is het een tijd flink nat. Veel zon hoeven we niet te verwachten en de wind blijft zuidwestelijk en matig tot vrij krachtig.

Na het weekend is het aanvankelijk wisselvallig en zacht. Geleidelijk daalt de middagtemperatuur naar 5-6 graden en in de nachten kan het vriezen. Met het dalen van de temperatuur neemt ook de buiigheid af en kan af en toe de zon schijnen.