Onderzoek naar 9.000 balkons


13-04-2017 JOURE – De woningcorporaties in Friesland hebben er nog wel even werk mee. In de aankomende jaren zullen er nog 1500 balkons worden onderzocht op veiligheid. Vooral de vloer en de bewapening er van kan een probleem vormen. Accolade en Elkien en een aantal kleinere corporaties zijn druk bezig met de controles. 

Uit onderzoek van afgelopen jaren blijkt dat in 33 procent van de gevallen de balkons of galerijen niet veilig zijn. De meerderheid van de  gevallen zijn inmiddels opgelost. Voortaan zullen een deel van de woningen verplicht moeten worden onderzocht. Dit mede omdat er in 2011 een galerij instortte  op de Antillenweg in Leeuwarden. Flatwoningen die voor 1975 gebouwd zijn, met galerijen die aan de buitenkant van het gebouw hangen, moeten daarom onderzocht worden. Mochten de vloeren niet goed zijn, dan moet de eigenaar maatregelen nemen. 

De gemeenten moeten nu toezien of deze controles ook echt worden uitgevoerd. Volgens woningcorporaties zijn er ook nog particuliere eigenaren van de woningen, die verplichte controles moeten doen.