Officiële 5 euro herdenkingsmunt ter ere van het Ir. D.F. Woudagemaal

03-09-2020 JOURE – De Koninklijke Nederlandse Munt viert het 100-jarig bestaan van het Ir. D.F. Woudagemaal: het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee (later het IJsselmeer) te pompen. Het Woudagemaal speelt tot op de dag van vandaag een cruciale rol binnen de Friese waterhuishouding en wordt bij extreem hoogwater nog steeds ingezet.
 
Nederlandse ingenieurs aan het werk
Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld gaat men de strijd aan tegen het water. Er zijn grofweg drie grote problemen te onderscheiden: te veel, te weinig of te vies water. Het Woudagemaal is een exemplarisch voorbeeld van Nederlands watermanagement en vertegenwoordigt het hoogtepunt van de bijdrage van Nederlandse ingenieurs en architecten in de strijd tegen het water.
 
Ontwerp
De ontwerper van het Woudagemaal Vijfje is beeldend kunstenaar Berend Strik. Het Woudagemaal Vijfje is de eerste herdenkingsmunt waarop Koning Willem-Alexander met zijn baard wordt afgebeeld. Dit maakt de herdenkingsmunt extra memorabel en bovendien zeer gewild. Op de voorzijde van de munt wappert de vlag van Friesland achter het portret van de Koning. Daaronder ziet u een fragment van de kanalen die het Woudagemaal omringen. De keerzijde toont vanuit vogelvluchtperspectief een strakke weergave van het Woudagemaal. Het lettertype dat op beide zijden van de munt wordt gebruikt, is afkomstig van de stoommachines in het Woudagemaal.
 
Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO werelderfgoederen in Nederland. Daarom is het Woudagemaal Vijfje de negende uitgifte in de serie Nederlands Werelderfgoed (2012-2021), na onder andere het Schokland Vijfje (2018) en het Beemster Vijfje (2019). Het Woudagemaal Vijfje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.