Officieel warmterecord juni nacht

26-06-2019 JOURE – Juni heeft een nieuw nachtelijk record. In de nacht van maandag op dinsdag was het met 19,5 graden in De Bilt uitzonderlijk warm. Doordat de temperatuur dinsdagavond niet beneden deze waarde is gedaald, is een nieuw juni record een feit. Tot nu toe was het op 27 juni 1947 het warmst. In De Bilt werd het toen niet kouder dan 19,4 graden.

De hoogste minimumtemperatuur in het land was gisteren voor het vliegveld van Maastricht, daar werd het zelfs niet kouder dan 21,9 graden! Ook dit is een record. Nergens in het land is in de maand juni ooit een hogere minimumtemperatuur gemeten. Het oude record over heel Nederland was 21,5 graden (IJmuiden, 27 juni 1976).

In de zomer wordt de minimumtemperatuur in de periode tussen 2.00 uur ‘s nachts en de daaropvolgende nacht om 2.00 uur gemeten. Hierdoor kan een bijzonder warme nacht die gevolgd wordt door een koelere avond toch niet als record de boeken in gaan.

De meetstations van het KNMI staan allemaal in het buitengebied. In stedelijke gebieden is het nog veel warmer, zeker op plaatsen met veel steen en weinig wind en bomen. In grote steden zal de temperatuur tussen de gebouwen nog een aantal graden hoger zijn geweest.

(Bron: Weeronline)