NVWA treft bruinrot aan bij pootgoedteler in Friesland

08-12-2019 JOURE – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een besmetting met bruinrot vastgesteld in een partij pootaardappelen van het ras Taurus bij een pootgoedteler in de provincie Friesland. De NVWA heeft onderzoek gedaan naar de bronnen en de omvang van de bruinrot besmettingen. Onderzoek in de klonale lijn heeft geen besmettingen aan het licht gebracht waardoor wordt uitgegaan van introductie op het betreffende bedrijf.

De bruinrotbesmetting is aan het licht gekomen bij reguliere toetsing van pootgoed door Keuringsdienst NAK. De NVWA heeft in nauwe samenwerking met de NAK onderzoek gedaan naar de bron en naar eventuele verdere verspreiding van de bruinrotbesmetting. Dit onderzoek heeft geen nieuwe vondsten aan het licht gebracht en ook is geen concrete aanwijzing gevonden waar de introductie in de partij heeft plaatsgevonden.

In een klonaal verwante partij bij een andere pootgoedteler is de bacterie niet vastgesteld, waardoor geen sprake is van een zogenoemde lijnbesmetting. Ook onderzoek in andere partijen op het getroffen pootgoedbedrijf heeft geen besmetting aan het licht gebracht, waardoor de bron niet is vastgesteld. Daardoor wordt uitgegaan van introductie op het betreffende bedrijf.

De NVWA legt maatregelen op aan bedrijven waar een besmetting met bruinrot is vastgesteld. De betreffende partij wordt besmet verklaard en alle andere pootgoedpartijen van het bedrijf mogen niet worden uitgeplant. Verder gelden er beperkingen aan de percelen en moeten hygiënemaatregelen worden genomen.