Noordoosten regen, op steeds meer plaatsen zon

14-03-2022 JOURE – Vooral in Groningen en het oosten van Drenthe valt nog regen. Elders is het droog met vanuit het zuidwesten steeds meer zon en bij een matige zuidwestenwind wordt het vanmiddag 11 tot 14 graden. Morgen maakt vooral Limburg kans op wat regen en Noord-Nederland op een enkele bui. Elders is het droog met ruimte voor de zon. Het wordt opnieuw 11 tot 14 graden. Woensdagmiddag is het op veel plaatsen 15 tot 17 graden met veel zon, maar ook Saharastof. De dagen daarna doet de temperatuur weer een stap terug.

Er valt vooral in Drenthe en Groningen regionaal lichte regen of motregen. In de rest van het land is er wel veel bewolking. Het is 8 of 9 graden en er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Gedurende de ochtend trekt de regen langzaam noordwaarts weg. In het oosten van Drenthe en Groningen kan het tot ver in de ochtend regenachtig blijven. Daar is het dan nog steeds 8 of 9 graden. In het westen, midden en zuiden van het land is het tegen het middaguur 11 of 12 graden. Daarbij is er een mix van zon en wolken. 

Vanmiddag breekt ook in het noordoosten de zon door en zijn er in het hele land zonnige perioden. In het zuidoosten kan een lokale regenbui ontstaan. De zuidwestenwind is meest matig van kracht en het wordt 11 graden op de Waddeneilanden en direct aan zee tot 14 graden in Brabant en Limburg. 

Vanavond wordt de wind zwak en zuidoostelijk en er zijn eerst brede opklaringen. In de nacht neemt vanuit het zuiden de bewolking toe en in vooral het noorden kan regionaal mist ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van 1 graad in Groningen en Drenthe tot 5 graden in Zeeland.

Morgenochtend lost eventuele mist (in Noord-Nederland) vrij snel op. Op veel plaatsen blijft het droog met flink wat zon, maar er is ook veel sluierbewolking. In het (uiterste) zuiden van het land is wat dikkere bewolking aanwezig en vooral in Zuid-Limburg kan er wat regen uit vallen. In het noordelijk kustgebied is kans op enkele buien. 

Morgenmiddag klaart het steeds beter op. In Limburg wordt het overal droog, maar Noord-Nederland heeft nog lang kans op enkele buien. De wind waait uit het zuiden of zuidoosten en is veelal slechts zwak. De middagtemperatuur komt uit op 13 of 14 graden. Op de Waddeneilanden blijft het kwik met een graad of 11 wat achter.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het droog en wisselend bewolkt. De minima komen uit tussen 2 graden in het noordoosten en 5 graden in het zuidwesten. Regionaal kunnen enkele mistbanken ontstaan, vooral in het oosten en noordoosten van het land.

Woensdag wordt een droge dag met veel zonneschijn. De zonsopkomst kan fraai rood kleuren doordat er veel Saharastof in de lucht boven Nederland zit. De zon warmt de lucht flink op. Het wordt 15 graden in Leeuwarden en Alkmaar tot 18 graden in Tilburg, Eindhoven en Maastricht. Op Terschelling en Ameland blijft het kwik steken op 13 graden. Het kan zijn dat de maxima één of twee graden lager uitvallen, als er zoveel Saharastof aanwezig is dat het zonlicht voor een aanzienlijk deel wordt tegengehouden. De wind is matig, 3 tot 4 Bft, en waait uit het zuidoosten. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe, maar het blijft tot de avond zeer waarschijnlijk overal droog.

In de nacht naar donderdag trekt een regengebied over het land. De regen kan Saharastof met zich meenemen en dat kan vieze auto’s en tuinmeubelen opleveren.

Donderdag start bewolkt en vooral in de oostelijke helft van het land kan het in de ochtend nog enige tijd regenen. Vanuit het westen breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Er steekt een matige noordenwind op en met 10 graden op de Waddeneilanden en 12 tot 14 graden in het binnenland is het een stuk frisser dan woensdag.

De dagen daarna is het droog en vaak zonnig. De wind krijgt een voorkeur voor de oosthoek en kan soms vrij nadrukkelijk aanwezig zijn. In de nachten daalt de temperatuur naar waarden iets boven het vriespunt met aan de grond kans op lichte vorst. De middagtemperatuur komt vrijdag en komend weekend uit rond 14 graden. Uit de wind en in de zon is het dan heerlijk lenteweer.