Noorden enkele bui met onweer

22-05-2020 JOURE – Vooral het noorden en oosten maken vandaag kans op een aantal buien. Hierbij is kans op onweer. Bewolking overheerst, maar soms kan een waterig zonnetje doorbreken. De temperatuur stijgt naar 22-27 graden. In de loop van de middag koelt het af naar 17-21 graden. Dit weekend is het een stuk koeler met 16-20 graden en een stevige wind. Er zijn zonnige perioden.

Vanochtend maakt het noorden kans op enkele buien. Hierbij kan onweer voorkomen. In de rest van het land blijft het op een spatje na droog. Er is veel bewolking, maar hier en daar kan een waterig zonnetje door het wolkendek heen prikken. Al vanaf het begin van de ochtend is het warm en ondanks de bewolking loopt de temperatuur snel op. Tegen het middaguur is het 19-22 graden in de kustgebieden en het noordoosten en 23 tot lokaal 26 in het binnenland.

Vanmiddag blijft het overwegend bewolkt en kan lokaal een waterig zonnetje te zien zijn. Hier en daar kan het even spetteren, maar de meeste plaatsen houden het droog. In de oostelijke provincies kunnen in de loop van de middag enkele buien ontstaan. Daarbij is langs de oostgrens kans op onweer.

De maxima komen uit op 22 graden in het westen tot 27 in het oosten en zuidoosten. Deze temperaturen worden in de eerste helft van de middag bereikt. In de tweede helft van de middag koelt het snel af en tegen 18:00 uur is het 17-21 graden. De wind draait van zuid naar zuidwest tot west en neemt toe naar matig in het binnenland en vrij krachtig in de kustprovincies. In het westelijk kustgebied kan het krachtig waaien (6 Bft.). De wind is vlagerig met in het westen kans op windstoten tot 65 km/uur.

Vanavond wordt het droog en kan het regionaal opklaren. Wel blijven vrij veel sluierwolken aanwezig. Komende nacht wordt de bewolking in de zuidoostelijke helft dikker en in de loop van de nacht neemt in Limburg de kans op wat regen toe. Het koelt af naar 9-12 graden.

Morgenochtend vroeg maakt het uiterste zuidoosten kans op een beetje regen. Vanuit het westen breekt de zon door en in het binnenland ontstaan stapelwolken. Deze kunnen lokaal uitgroeien tot een bui.

Morgenmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. In het westen is het stralend zonnig. Het oosten maakt kans op een buitje, elders blijft het waarschijnlijk droog. Het is duidelijk minder warm dan de voorgaande dagen. Het wordt 16 graden in het uiterste noordwesten, 18-19 in het midden en lokaal 20 in het zuidoosten. Dit zijn vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Er staat een stevige westenwind. Het waait matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot soms hard in het westen en noordwesten (6-7 Bft.). Daarbij is in de westelijke provincies kans op windstoten tot 70 km/uur. De wind maakt het voor het gevoel wat fris.

Morgenavond en in de nacht naar zondag wisselen brede opklaringen en enkele wolkenvelden elkaar af. Er is kans op een lokaal buitje, met name in het noorden. De minima komen uit op 8 graden in het zuidoosten tot 12 in het noordwesten.

Zondag zijn er zonnige perioden, maar ook wolkenvelden. In het noorden en oosten is kans op een lokaal buitje, elders blijft het waarschijnlijk droog. De temperatuur loopt op naar 16-20 graden. Wederom waait het stevig. De westenwind is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig in de kustgebieden.

Maandag stijgt de temperatuur naar 18-20 graden in de kustgebieden en 20-23 in het binnenland. Er staat veel minder wind dan in het weekend en daardoor voelt het gelijk een stuk warmer aan. Het weerbeeld laat een afwisseling van zon en stapelwolken zien. De meeste stapelwolken zijn voor het oosten. In het westen kan de zon flink schijnen. Het blijft droog.

De dagen daarna wordt het warmer en kan het regionaal 25 graden worden. Daarbij schijnt de zon volop en blijft het droog. In de loop van de week wordt de verwachting onzeker. Waarschijnlijk blijft de maximumtemperatuur op veel plaatsen rond 25 graden uitkomen, maar er is een kleine kans (30%) dat het nog een paar graden warmer wordt. Normaal is het eind mei 17-20 graden. De kans op normale of beneden normale temperaturen is donderdag, vrijdag en volgend weekend slechts 20%.