Noorden een spatje, zuidoosten zon

18-03-2020 JOURE – Er zijn zonnige perioden en vooral in het noorden wolkenvelden. De bewolking neemt geleidelijk toe. In het noorden kan een spatje regen vallen en wordt het 10-12 graden. In het midden wordt het 14 graden. In het zuiden en zuidoosten wordt het 15-18 graden met regelmatig zon. Komende dagen is het bewolkt en kouder. In het weekend wordt het zonnig met 8-11 graden.

Vanochtend zijn er op veel plaatsen zonnige perioden. Over het noordwesten trekken wolkensluiers en is het minder zonnig. De wolkenvelden breiden uit en in het noorden en noordwesten zal de zon geheel verdwijnen. Later kunnen in het midden en westen van het land ook wolkenvelden ontstaan.

Vanmiddag zijn er in Limburg, delen van Brabant en de Achterhoek zonnige perioden. Ook is er wat sluierbewolking en kunnen een paar stapelwolken ontstaan. Met 15 tot 17 graden is het lenteachtig. Lokaal kan het zelfs 18 graden worden.

In de rest van het land zijn veel wolkenvelden met af en toe wat zon en wordt het 13-14 graden.

Alleen in het noorden en noordwesten is het geheel bewolkt met maxima van 10-12 graden. In het Waddengebied is kans op een beetje (mot)regen. Tijdelijk kan het ook in de noordelijke provincies een beetje spetteren. De wind is zuidwestelijk en matig van kracht.

Vanavond blijft het overwegend bewolkt en in het noordelijke provincies neemt de kans op een klein beetje (mot)regen toe. In het zuiden en zuidoosten komen opklaringen voor. De temperatuur daalt halverwege de avond naar een graad of 10.

Vannacht komen in het zuiden en zuidoosten opklaringen voor lokaal kan wat mist ontstaan. Op veel andere plaatsen is het bewolkt. In het noorden kan het lokaal een beetje (mot)regenen. In het midden is het de kans op een spatje regen klein. De temperatuur daalt naar 5-7 graden.

Morgen is het op veel plaatsen grijs met in de ochtend in het midden en noorden soms wat regen of motregen. In het zuiden is het droog en kan af en toe de zon doorbreken.

In de middag is het overwegend droog en bewolkt. In het zuiden kan de zon plaatselijk doorbreken en in het noorden is mogelijk de zon ook nog even te zien. Er staat een matige noordenwind en daarbij wordt het 9 graden aan de noordkust en 10-12 graden op veel andere plaatsen. In het zuiden kan het 13 graden worden en in Limburg liggen de maxima met 14-15 graden iets hoger. Dit komt doordat de wind nog een tijd westelijk is, maar later in de middag wordt ook daar de wind noordelijk en wat kouder.

In de avond verandert er weinig met vrij veel wolkenvelden en enkele lokale opklaringen. In de nacht naar vrijdag raakt het geheel bewolkt en daarmee neemt ook de kans wat lokale neerslag toe. De temperatuur daalt naar 2-3 graden in het noordoosten tot 6 graden in het zuiden.

Vrijdag begint de dag somber met veel bewolking. Lokaal kan een spatje regen vallen. In het noorden breekt als eerste de bewolking en in de middag kan op meer plaatsen de zon doorbreken. In het zuiden blijft het langer grijs en kan aan het begin van de middag nog een spatje vallen. Het wordt 9-11 graden en er staat een matige noordoostenwind.

In het weekend is het heel ander weer. De zon schijnt volop en het blijft droog. Ondanks het stralende weer wordt het niet warmer en dat komt door een koele noordoosten- tot oostenwind. ’s Nachts kan het een graadje vriezen en in de nacht naar maandag kan het in het oosten -3 graden worden.

Komende week gaat de temperatuur weer iets omhoog en neemt de kans op vorst in de nacht af. Halverwege de week wordt het 11 graden in het noorden, 14 in het midden en 15-16 graden in het zuidoosten. Het weerbeeld bestaat uit flink wat zon en vooral later in de week ook stapelwolken. Het blijft overwegend droog. Richting het daaropvolgende weekend daalt de middagtemperatuur een paar graden en kan de nachtvorst terugkeren.