Nog geen ophokplicht voor pluimvee in Nederland

18-01-2020 JOURE – In Nederland komt nog geen ophokplicht voor pluimvee. In Oost-Europa is de hoogpathogene variant van vogelgriep H5N8 uitgebroken en de Nederlandse pluimveesector is bang voor insleep van de virusziekt. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt een ophokplicht op dit moment nog niet nodig. Deskundigen houden de situatie nauwlettend in de gaten, zegt zij. Maandag 20 januari wordt de situatie opnieuw bekeken.

Vier Nederlandse pluimveeorganisaties hebben in een brief aan minister Schouten gevraagd om een ophokplicht in te stellen. De brief is ondertekend door de voorzitters van LTO/NOP, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders NVP, de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens CBOK.

Bij een ophokplicht geldt voor elke pluimveehouder de verplichting om alle pluimvee opgehokt of in een volledig afgeschermde ruimte te houden. In het voorjaar van 2018 was de ophokplicht in Nederland voor het laatst van kracht.

De organisaties wijzen er op dat er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dat vergroot de kans dat wilde vogels van daaruit richting Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het H5N8-vogelgriepvirus blijkt erg besmettelijk en het verspreidingsgebied is groot. Er zijn inmiddels besmette bedrijven in Polen, Slowakije, Hongarije en Roemeniƫ.