Nog 8 keer rondleidingen door Joure

25-08-2019 JOURE – De Vlecke Joure (geen dorp en geen stad) heeft een interessante historie en het gilde heeft in samenwerking met VVV Joure een wandelroute langs verschillende objecten waaronder gebouwen en vaarwaters samengesteld. De route leidt langs oude gevels, smalle straatjes en historische panden. Ook krijgt men tijdens de rondleiding de gelegenheid om de historische gerechtskamer in de Jouster toren te bekijken, waar in een lang verleden kleine vergrijpen direct werden berecht. In de maanden juli, augustus en september wordt er elke dinsdag en donderdag een kuierke (rondleiding) georganiseerd.

De rondleidingen lopen bijna af dit jaar. Er kan geboekt worden voor groepen vanaf 4 personen. Per rondleiding kunnen max. 15 personen per gids deelnemen, is de groep groter dan kunnen er meerdere gidsen ingezet worden.

Het Gilde Joure is een unieke club mensen, in Fryslân zijn maar twee van deze clubs. De leden van een gilde waren oorspronkelijk gepensioneerde vaklui, die hun ambacht wensten over te brengen op anderen. Dat was van belang omdat anders bepaalde ambachten zouden uitsterven. Schilder, meubelmaker, houtbewerker, elektricien, tuinman en andere vaklieden gaven onderricht op hun vakgebied. Daarnaast waren er lessen in taal, brieven schrijven, Engels enz. De belangstelling voor deze vorm van educatie verminderde, ook omdat andere instellingen cursussen aanboden. Wat voor het Gilde overbleef waren toen de culturele ‘kuierkes’. Een 12-tal gildemeesters houdt zich daar nu nog mee bezig.

Wanneer
Dinsdag en donderdag tot en met 26 september