Nieuwjaarstoespraak burgemeester kritisch maar ook positief


11-01-2017 JOURE – De burgemeester had wenig goede woorden over voor de kosten die de gemeente maakt ten aanzien van alle schade die is ontstaan tijdens de jaarwisseling. Ondanks de goede samenwerking tussen politie en brandweer telde de gemeente 94 vernielde straatkolken en 128 kapotte verkeersborden. Een schadepost van € 54.000. Dat moet dit jaar anders!

Oudemirdum had een mooi initiatief om te laten zien dat het ook anders kan. Er was geld ingezameld voor een gezamenlijk feest. De tent was met 300 man uitverkocht. De jury, dorpencoördinatoren en college, was unaniem. De prijs voor de beste oud- en nieuwviering gaat dit jaar naar: Oudemirdum. Daarmee kregen zij een cheque van € 500,- uitgereikt voor de volgende jaarwisseling.

'Trending topics' lijst
De termen winkels en koopzondag staan op de lijst. Op 1 staat in 2016 het woord statushouder. De Fryske Marren hebben in 2016 en 2017 de forse opgave om voor een woning te zorgen voor een aantal vluchtelingen dat in ons land mag blijven. We zijn een grote gemeente maar hebben relatief weinig huurwoningen. Maar als gemeentebestuur staan we voor onze opdracht. Niet omdat het moet, maar omdat we oprecht vinden dat we een nieuw thuis willen bieden aan mensen die in eigen land alles achter lieten om oorlog en ellende te ontvluchten.

Kleurrijke gemeente
De Fryske Marren is een gemeente die kleurrijk, actief en noflik wil zijn. En de zaken samen met inwoners wil oppakken. Vanuit de samenleving is er enorm veel activiteit. Honderden evenementen, ook dit jaar weer. We sloten 2016 in stijl af met het eerste Dickensfestijn in Lemmer. Een groot succes. Net als heel veel andere evenementen waar we met zijn allen trots op mogen zijn. Van paardensport tot popfestivals, van skûtsjesilen tot klassieke concerten.

Investeringen
Dorpskommen en wegen worden opgeknapt. We krijgen een nieuwe milieustraat in Lemmer en in Balk. Met Empatec/Pastiel wordt er hard gewerkt om (nog) meer mensen aan werk te helpen. En dit kan omdat we er inmiddels financieel weer behoorlijk goed voorstaan. De bezuinigingsoperatie van 2014 heeft weliswaar een aantal ingrijpende gevolgen gehad, maar wel tot een gezond huishoudboekje geleid. Er is dus weer ruimte om investeringen te doen.