Nieuwe opzet dorpsfeest Ouwster-Trijegeaën geslaagd


20-09-2017 ROTSERHAULE – In Ouwsterhaule vierde men afgelopen weekend de dorpsfeesten van de Ouster-Trijegeaën. Hoewel het weer minder florissant was dan eerdere jaren, bracht de nieuwe invulling van het programma veel vertier voor de dorpelingen uit Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega en Oldeouwer.

Ondanks de fikse regenbuien waren er toch veel senioren gekomen om het dorpsfeest in Ouwsterhaule te openen met een spelmiddag. Vijf teams streden voor de eer door het spelen van zes ouderwetse spellen. Er werd gesjoeld, gekegeld en de hersens moesten aan het werk bij een quiz. Tussendoor praatte men bij onder het genot van koffie en cake. De optocht met grote versierde wagens ontbrak dit jaar, dit keer waren het vrolijk versierde fietsen, skelters en andere wagentjes die rond de Wolsmastate reden. Als beloning kregen de kinderen een gratis suikerspin of bakje popcorn bij de kraam van Aise Bosma. Na de carnaval-optocht konden alle dorpelingen in de feesttent opdrogen en genieten van een dorpsbarbecue, uitstekend verzorgd door de familie Visser. De opkomst was boven verwachting, het was lekker warm in de tent en het eten smaakte des te lekker. Hoewel het buiten guur weer was, durfden toch enkelen mee te doen aan het zakslaan boven een bad met water. Het publiek joelde aan de zijlijn en moedigde de deelnemers aan. In de tent konden de verschillende buurten een joker aan het publiek tonen waarvoor iedereen kon stemmen. De prachtige herfsttafel met versierde pompoenen van Ouwsterhaule 2 werd eerste, gevolgd door Ouwster-Nijega, Oldeouwer, Ouwsterhaule 1, Heerenweg-Stinseweg, Wolsmastate en de Meerweg. ’s Avonds zongen de zussen Hester & Femke in de feesttent, waardoor het feest echt op gang kwam.

Voor de kinderen van basisschool It Trijegeaster Honk was het vrijdag een extra feestelijke dag. In de feesttent en op school was een spellencircuit uitgezet. De spelletjes bestonden uit diverse estafettes, vlaggetjes versieren, jongleren, acteren bij het improvisatietoneel en er was een onderdeel met verschillende voeldozen. Het vele vertier werd mede mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die hielpen. Na afloop werden alle kinderen getrakteerd op patat en ijs. Het middagprogramma bestond uit een nieuw onderdeel: een survival voor de bovenbouw. Er was een parcours uitgezet door sloten, plassen en modderbaden met hindernissen zoals autobanden, slingertouw en touwbruggen. De finish lag over een buikglijbaan om vervolgens in een ijskoud bad af te spoelen. Na afloop van de geslaagde, actieve dag was er nog een spetterend optreden van goochelaar Minze Dijksma en kregen de kinderen een cadeautje van de Feestcommissie mee naar huis. Vrijdagavond was er playbackshow waar bij de jongeren onder meer Ed Sheeran en bij de volwassenen een Boerenmedley de show stalen. Ook werd Feestcommissie-voorzitter Marco Tadema in het zonnetje gezet omdat het zijn laatste dorpsfeest was. Na afloop draaide DJ Sipke muziek in de tent.

Zaterdag was de grote dag voor de Zevenkamp. De buurten streden onderling in zelf bedachte spellen tegen elkaar. Zo moesten twee geblinddoekte en met twee voeten aan elkaar vastgebonden deelnemers een parcours afleggen om een ‘levende kerstboom’ met attributen te versieren. In estafettevorm namen zij het tegen een andere buurt op. Tussen de middag werd er met behulp van een drone een dorpsfoto gemaakt, die een mooie plek in dorpshuis De Hichte krijgt. Een bijzonder moment. Het was dringen op het veld in de Wolsmastate om iedereen op de foto te krijgen. Hierna volgde de dorpsmaaltijd in de feesttent. Drie enorme pannen soep werden uitgedeeld, gevolgd door broodjes met beleg en ijsco’s. Een traditioneel element van het dorpsfeest van de Ouwster-Trijegeaën, gratis verzorgd door de Feestcommissie. In de middag zette de Zevenkamp voort, waarbij uiteindelijk Ouwster-Nijega eerste werd, Heerenweg-Stinseweg tweede en de Meerweg derde. ’s Avonds speelde de band Marcus & Taylor in de feesttent. Het werd nog een lange avond – het publiek zong zelfs luidkeels door toen de feestband al van het podium af was.

Zondagochtend werd de tentdienst gehouden met als thema Vaya con Dios (Ga met God). Dominee Arnold Vriend was de voorganger en de muzikale medewerking werd door muziekvereniging Excelsior uit Ouwsterhaule verzorgd. Tijdens de overdenkingen werden ook de kinderen bij de dienst betrokken door een bingo met verkeersborden die met het verhaal en thema te maken hadden. Aan het eind, toen alle borden waren doorgestreept, moest alle kinderen ‘amen’ in plaats van ‘bingo’ zeggen. De opbrengt van de collecte is ten goede gekomen aan zorgboerderij Boerenblij in Haskerhorne. In de middag werd er matinee bij de tent gehouden: stoeltjes werden naar buiten gesleept, er werd muziek geluisterd en de laatste muntjes werden opgemaakt. Tevens was er een buikglijbaan, waar Marco Tadema in zijn ondergoed symbolisch het voorzitterschap van de Feestcommissie uit gleed.

(Tekst: S. Wierda)