Nieuwe film Steven de Jong ‘Spaak’


04-09-2017 JOURE – Afgelopen zaterdag ging de nieuwe film 'Spaak' van Steven de Jong in première. Steven De Jong deed er acht jaar over om de film af te krijgen. De op waarheid beruste film gaat over een wielertalent (gespeeld door Tim Douwsma). Luuk Meijer is een talentvol baanwielrenner en bovendien ook nog een geniale scheikundestudent. Hij experimenteert veelvuldig met zelfgemaakte drugs.

Samen met zijn vriendin Vanessa maakt hij wilde plannen om snel geld te verdienen. Hij wil net zo succesvol in zaken worden als zijn vader. Zijn beste maatje Angela kan zijn keuzes echter maar moeilijk accepteren. Luuk krijgt de tip om zijn zelfgeproduceerde pretpilletjes naar Scandinavië te smokkelen. Zijn oude wielrencoach Dieter geeft hem onbedoeld een voorschot om de 'Black Bitch' te maken in zijn eigen lab. De smokkelpoging mislukt echter volledig en Luuk verdwijnt in een Zweedse cel. 

Met Jurgen die ook afkomstig is uit Nederland, zet hij een ingenieuze ontsnapping op touw. Luuk besluit een wekenlange fietstocht terug naar Nederland te maken. Interpol zet Luuk op de lijst van gezochte criminelen, terwijl Luuk de een na de andere baanwielrenwedstrijd wint in Nederland. Hier is hij veilig, omdat er geen uitleveringsverdrag met Zweden is vastgesteld. Dieter wil echter dat Luuk naar de Olympische Spelen gaat, maar hiervoor moet hij de grens over… Luuk krijgt het advies om zijn straf alsnog uit te zitten. Hij twijfelt. Loopt zijn leven alsnog spaak?

Naast Tim Douwsma zijn er meer bekende namen die meespelen in de film. Zo zijn Valerie Pos, Jack Wouterse, Aart Staartjes, Saskia Elise en Raymond Thiry te zien in de film.