Nieuwe diplomalijn ‘Ik ben zwemveilig’ gaat verder dan zwemles

12-06-2020 JOURE – Sportschool Gymnasion en Subtropisch zwembad Swimfun hebben hun krachten gebundeld en starten samen Zwemschool De Fryske Marren met de nieuwe diplomalijn ‘Ik ben zwemveilig’.

“Wij zien in onze accommodaties steeds vaker kinderen die wel hun zwemdiploma hebben, maar onvoldoende vaardig zijn voor onze faciliteiten”, aldus Dietha Paauw, directeur-bestuurder van Sportbedrijf De Fryske Marren, waar Swimfun onderdeel van is.

“Na het behalen van het zwemdiploma gaan kinderen niet keurig baantjes zwemmen, maar gaan ze lekker in het water dollen, van glijbanen, bootje varen en in open water zwemmen. Dat vraagt naast het goed technisch kunnen zwemmen ook hele andere vaardigheden. Wij vinden dat juist deze vaardigheden onvoldoende tot uiting komen in de bestaande diplomalijnen. Samen met het team van Gymnasion hebben we een jaar geleden de intentie uitgesproken om te komen tot een eigen zwemlesmethode die goed aansluit bij de gemeenschappelijke visie voor het vergroten van de zwemveiligheid van onze kinderen. Deze gesprekken hebben geleid tot een mooie samenwerking en de start van een nieuwe zwemschool: Zwemschool De Fryske Marren.”

“Juist in een waterrijke provincie als Friesland is het van levensbelang om goed te leren zwemmen en “zwemveilig” te zijn”, aldus Han de Hair, eigenaar van Sportschool Gymnasion. “Een zwemopleiding moet meer zijn dan het aanleren van een kunstje en vooral leiden tot een grote zwemveiligheid. Bij de nieuwe lesmethode van Zwemschool De Fryske Marren leren kinderen niet alleen goed en met plezier zwemmen, maar wordt er ook juist gewerkt aan het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van kinderen.”

Ik ben Zwemveilig
Zwemschool De Fryske Marren heeft op basis van decennialange ervaring en expertise het “leren zwemmen” opnieuw vormgegeven. De leerlijn is erop gericht dat kinderen, na het behalen van het diploma, zelfredzaam zijn in en op het water. Zo leren de kinderen om te gaan met golven, glijbanen en de wildwaterbaan en leren ze wat ze moeten doen als ze uit een bootje vallen in het water of in open water zwemmen. De leerlijn kent drie verschillende fases. De eerste fase is de zwembasis waarin de beginselen van het zwemmen worden aangeleerd, in de tweede fase worden de kinderen zwemvaardig worden gemaakt en in de laatste fase leren de kinderen allerlei vaardigheden. In deze fase worden er diverse situaties nagebootst waarin kinderen in zwembaden en open water terecht kunnen komen. Niet alleen de techniek van het zwemmen maar ook het goed kunnen toepassen van deze techniek staat centraal. Hierdoor wordt de zwemveiligheid van het kind enorm vergroot.

Zwemschool De Fryske Marren
De zwemlessen van Zwemschool De Fryske Marren vinden zowel bij Gymnasion als bij Swimfun plaats. De kinderen starten in kleine groepjes, en begeleid door twee instructeurs in de veilige en gemoedelijke omgeving van het instructiebad van Gymnasion. Nadat een veilige basis is gelegd stromen de kinderen door naar het 25-meter bad van Swimfun. Daar wordt het programma afgerond met het diploma ‘Ik ben Zwemveilig’. Kijk voor alle informatie over de nieuwe zwemschool en de lesmethode op www.zwemschooldefryskemarren.nl.