Nieuw ticketsysteem voor Friese musea

18-07-2020 JOURE – Musea in Fryslân krijgen de helpende hand toegestoken om coronaproof te worden. Museumfederatie Fryslân gaat ze in opdracht van provincie Fryslân helpen met een ticket- en reserveringssysteem. Daarmee kunnen de musea de aantallen bezoekers zo reguleren dat ze voldoen aan de coronamaatregelen. Door deze ondersteuning kunnen de musea hun deuren weer openen, zodat Friezen en vakantiegangers weer kunnen genieten van het grote museumaanbod in Fryslân.

De Museumfederatie wil zo’n 30 musea aan een ticket- en reserveringssysteem helpen. De hulp richt zich vooral op kleinere musea die vaak niet de capaciteit en middelen hebben om het zelf te doen. Daardoor hebben ze moeite om te voldoen aan de richtlijnen. Cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes vindt het belangrijk dat mensen weer naar de musea kunnen. “Juist nu, in deze bizarre tijd, hebben mensen behoefte aan ontspanning, aan cultuur en aan connectie. Als musea dan moeite hebben om open te gaan omdat ze niet de juiste middelen hebben, dan wil ik ze daar bij helpen”, aldus Poepjes.

Kunst naar buiten
De provincie wil niet alleen weer bezoekers naar het museum trekken. Ze wil kunst ook op andere manieren aanbieden. Het Jopie Huisman Museum maakt in dat kader een mobiele website waarmee liefhebbers kunstwerken buiten kunnen beleven. Op diverse plekken in de provincie komen bankjes te staan waar mensen de plek kunnen beleven waar een schilderij is gemaakt. De bankjes zijn voorzien van een QR-code die verwijst naar een website. Op die website kunnen de mensen kennis maken met het verhaal van het schilderij, op het bankje kunnen zij zien wat de schilder zag.

Het Jopie Huisman Museum werkt voor dit project samen met het Fries Museum, Museum Belvédère, Museum Drachten, Hannemahuis, Museum Hindeloopen, Fries Scheepvaartmuseum en Tresoar. In eerste instantie komen er acht bankjes in de provincie te staan.

Coronafonds
De projecten zijn mogelijk dankzij het speciale coronafonds dat Provinciale Staten instelde. De kosten voor het ticketsysteem zijn 6.500,- euro. Het bankjesproject kost 45.000,- euro.