Nieuw seniorencomplex in Balk gaat Gaasterlânhûs heten

11-02-2019 BALK – Dit jaar wordt het oude gemeentehuis in Balk verbouwd tot appartementencomplex voor ouderen. De inwoners van Balk en omgeving mochten meedenken over een naam voor het nieuwe complex. Het wordt Gaasterlânhûs, bedacht door Riem en Anke Sprik Balk.

De prijsvraag was uitgeschreven door zorgorganisatie Patyna. Uit meer dan 100 inzendingen koos een onafhankelijke jury voor de naam Gaasterlânhûs. “Gaasterlân is van oudsher de naam van de gemeente”, vertelt Petra de Groot, teamleider bij Patyna. “Het is herkenbaar in de regio. We vonden het belangrijk dat deze naam niet verloren zou gaan. Bovendien komen de nieuwe bewoners uit de hele regio.” Moeder en dochter Sprik zochten het bewust in de geschiedenis. “Het gebouw is als laatste gebruikt als gemeentehuis. De naam Gaasterlânhûs is een mooie herinnering aan deze geschiedenis.”

De verbouw is inmiddels begonnen. Naast de 18 appartementen komt er een gemeenschappelijke ruimte voor ontmoeting en activiteiten en een privétuin. Zo nodig kunnen de bewoners een beroep doen op de thuiszorg, die door Patyna geboden wordt. Patyna wil met dit nieuwe huisvestingsconcept een veilige woonomgeving creëren voor ouderen. De planning is dat het complex eind dit jaar wordt opgeleverd. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar.