Nationaal Hitteplan veetransporten van kracht

24-08-2019 JOURE – Vanaf vandaag is het nationaal plan voor veetransport bij warme temperaturen in werking. De periode is in ieder geval vastgesteld tot en met dinsdag 27 augustus, daarna dalen de temperaturen weer. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De maatregelen treden in werking zodra temperaturen van 27 graden of meer worden verwacht.

NVWA voert de komende dagen exportkeuringen uit volgens het tropenrooster. Dan wordt gekeurd tussen 04.00 en 22.00 uur, zodat transporten in koelere perioden kunnen plaatshebben. Stalkeuringen maken het mogelijk dat keuringen vooraf uitgevoerd worden en vervolgens binnen 24 uur op koelere momenten getransporteerd wordt.

Geen vervoer boven 35 graden
In het Nationaal Plan is vastgelegd dat dieren niet vervoerd mogen worden bij buitentemperaturen van 35 graden of meer. Dat geldt voor de hele duur van het transport (bij aanvang en onderweg) en staat los van de gemeten temperatuur bij KNMI in De Bilt.

Voor langeafstandstransporten (langer dan 8 uur) geldt dat het in de wagen niet warmer mag worden dan 30 graden met een uitloop van 5 graden. Feitelijk geldt dan een norm van maximaal 35 graden in de wagen. De vrachtwagen moet apparatuur aan boord hebben die de temperatuur bijhoudt.

Inspecteurs van NVWA controleren deze week extra op het naleven van de regels. Vervoersteams van NVWA voeren extra vervoerscontroles uit. Ook bij certificering voor export en bij aankomst op slachthuizen wordt gecontroleerd of de regels voor transport en dierenwelzijn nageleefd worden. Daarnaast wordt extra gelet op hobbydierhouders en evenementen met dieren waarvoor in principe dezelfde regels gelden.