Muziek aan de Luts

22-09-2019 BALK – Onder de naam Muziek aan de Luts wordt nu al voor het 21e jaar een serie concerten georganiseerd in de monumentale kerk ”It Breahûs” aan de van Swinderenstraat 6 in Balk.

De kerk staat aan de boorden van het water dat het Slotermeer verbindt met de meren in het zuidwesten van Friesland. De Luts maakt deel uit van de Elfstedenroute en is belangrijk voor de waterrecreatie. It Breahûs is een rijksmonument, gerestaureerd in 1997 en leent zich, door een fantastische akoestiek heel goed voor kleinschalige concerten.

Jaarlijks worden in de periode van april tot oktober concerten georganiseerd, meestal op de vrijdagavond en zondagmiddag. Bij de programmering wordt gestreefd naar hoge kwaliteit. Professionele musici en gekwalificeerde amateurs worden gecontracteerd. Tegelijk is laagdrempeligheid van de concerten een uitgangspunt. De concerten zijn vrij toegankelijk maar er wordt van uitgegaan dat de bezoekers wel een financiële bijdrage van ongeveer €7,50 in de collecteschaal deponeren.

Naast de concerten zijn ook nieuwe activiteiten gestart. Sinds vorig jaar organiseert Muziek aan de Luts een Kamermuziekdag waarbij muzikanten uit de regio een aantal lessen, begeleiding én een podium wordt geboden.

vrijdag 13 september
Fluit (Rianne Jongsma), hobo (Wilma Jongsma), marimba (Arjan Jongsma) en piano (Frans Douwe Slot). Ook geen alledaagse combinatie. Dat blijkt wel uit het feit dat de naam van het ensemble verwijst naar de compositie Colori, in 2012 geschreven door Wim van Ligtenberg, dat het eerste werk voor deze bezetting is. Inmiddels hebben ook Peter Visser en Sipke Hoekstra werken aan het Colori Ensemble opgedragen. Naast dit hedendaagse repertoire speelt het ensemble ook arrangementen van werken van Grieg, De Falla en Ravel.
20.30 uur
Colori Ensemble
fluit, hobo, marimba en piano

vrijdag 4 oktober
We sluiten het jaar af met een ensemble dat zichzelf als een van de jongste exponenten van de oude-muziekbeweging in Nederland ziet. Zij brengen ons “In Freundschaft” en dat betreft J.S. Bach en zijn Duitse tijdgenoten. Mooi dat onze locatie ook een tijdgenoot van Bach was, dat past goed bij hun streven naar een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk om zoveel mogelijk de originele klank terug te vinden. In het programma met feestelijke ouvertures en virtuoze concerten wisselen de leden elkaar als solisten af: Eva Saladin (viool), Georg Fritz (hobo), Andrea Friggi (klavecimbel) en Anna Stegmann (blokfluit).
20.30 uur
Ensemble Odysse
Kamermuziek