Morgenochtend bloedmaan waarneembaar

20-01-2019 JOURE – Tijdens de totale maansverduistering zal morgenochtend de maan volledig bloedrood kleuren. Deze unieke gebeurtenis zal niet eerder weer plaatsvinden dan 7 september 2025. Het fenomeen zal beginnen rond de klok van 03.30 uur. De gehele verduistering begint om 5.40 uur en het hoogte punt is om 6.10 uur. De maan is rond 5.45 uur bloedrood en zal ook een uur zo gekleurd blijven.

Pas rond 08.15 uur zal de maan weer normaal schijnen. De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering vindt plaats als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde.

Door de dampkring buigt het licht af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd. Deze volledige verduistering komt niet vaak voor en is helemaal te zien in Nederland.

De vorige totale maansverduistering boven Nederland, afgelopen juli, was door bewolking niet overal goed te zien. De keer daarvoor, in september 2015, vond de maansverduistering midden in de nacht plaats en sliepen de meeste mensen er doorheen. De weersverwachtingen voor maandag lijken gunstig.