Mooi nazomer weer in het weekend

11-09-2019 JOURE – Hoewel de astronomische zomer nog even voortduurt, is de meteorologische herfst alweer bijna twee weken onderweg. Van herfstweer is komend weekend echter geen sprake. Een hogedrukgebied zorgt voor rustig weer met vrij hoge temperaturen. Er wordt dan ook flink wat zon verwacht. Met name zondag kan een mooie dag worden!

In de loop van vrijdag krijgt een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden steeds meer invloed op ons weer. In het weekend komt het hogedrukgebied boven ons land te liggen, waardoor storingen op afstand blijven en de wind zich rustig houdt.

Het hogedrukgebied brengt niet alleen rustig weer, maar ook warmere lucht met zich mee. Zaterdag wordt het al warmer dan normaal met 19 tot plaatselijk 22 graden, zondag komt daar nog een schepje bovenop met in het zuidoosten mogelijk zomerse temperaturen! Voor veel mensen ideaal nazomerweer.

Lokaal mogelijk lage temperaturen zaterdagochtend vroeg. Dan hoort mist ook bij de mogelijkheden.

In de nacht naar zaterdag zit een groot deel van ons land nog in de koudere lucht. In brede opklaringen en onder de vleugels van het hogedrukgebied kan het flink afkoelen met lokaal minima rond 5 graden. Op deze koudste plaatsen kan mist ontstaan, waardoor het weerbeeld ’s ochtends regionaal eerst nog grijs kan zijn.

Wanneer de zon vrij spel krijgt, loopt de temperatuur snel op. In de relatief vochtige lucht ontstaan dan nog wel wat ‘mooiweerstapelwolken’. In de nacht naar zondag is de lucht een stuk droger, waardoor de kans op mist sterk afneemt.

Ook na het weekend blijft een hogedrukgebied in onze buurt. Het hogedrukgebied dat in het weekend voor rustig nazomerweer zorgt, trekt maandag naar Oost-Europa, maar een nieuwe ligt dan alweer boven de Britse Eilanden voor ons klaar. Helaas voor de nazomerliefhebbers blijft dit hogedrukgebied waarschijnlijk boven de Britse Eilanden liggen, waardoor de wind veelal uit het noorden waait.

Nu de lucht over de koelere Noordzee wordt aangevoerd, krijgen we weer te maken met meer bewolking en iets lagere temperaturen. Dankzij het hogedrukgebied blijft het dan wel weer zo goed als droog.