Mondelinge vragen over verkeersdoden opmaat voor strengere straffen

Op 5 november stelde Chris Stoffer van de SGP vragen aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol over het bericht op www.nos.nl (31 oktober 2019) dat er een verdubbeling is van het aantal verkeersdoden door alcohol.

Uiteindelijk resulteerde de vragen in het voornemen van het kabinet om mensen die met drank op achter het stuur kruipen, de kans lopen dat de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid oplegt die direct na de uitspraak ingaat.

Een en ander staat in een concept-wetsvoorstel dat minister Ferd Grapperhaus mede namens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in consultatie heeft gestuurd. Ook krijgt de rechter in het concept-wetsvoorstel de mogelijkheid om een rechterlijk rijverbod op te leggen van ten hoogste vijf jaar, met als stok achter de deur een vervangende hechtenis. Als de ontzegging van de rijbevoegdheid of een rechterlijk rijverbod twee jaar of langer duurt, is de bestuurder straks automatisch zijn rijbewijs kwijt. Hij moet dan opnieuw rijexamen doen.