Mix van zon, wolken en lokaal mist

31-12-2019 JOURE – Vooral in het midden is kans op mist. In het zuiden is het bewolkt en in het noorden schijnt de zon. Het wordt 6-9 graden. Tijdens de jaarwisseling is grote kans op dichte mist. Morgen start met mist, maar vanuit het zuiden breekt de zon door. Het wordt dan 4-6 graden. Donderdag is het droog, maar bewolkt. Het wordt 6-9 graden. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen toe.

Vanochtend schijnt in het noorden geregeld de zon. In de rest van het land is het grijs en bewolkt en in het midden, zuiden en oosten komt nevel en lokaal mist voor. Lokaal valt ook een spatje (mot)regen. De grijzigheid is mogelijk hardnekkig. De wind waait zwak uit het noorden, maar in het zuiden waait het niet. 

Vanmiddag schijnt in het westen en noorden geregeld de zon. In de rest van het land komt laaghangende bewolking en lokaal mist voor. De wind waait in het midden en zuiden uit het oosten en is zwak tot hooguit matig. In het noorden van het land blijft de wind zwak uit het noorden waaien. De maximumtemperatuur is 6-9 graden, maar in het westen en noordwesten is deze waarde al bereikt. Vanmiddag ligt het kwik tussen 5 en 7 graden, maar in hardnekkige mistgebieden is het een graad of 3.

Vanavond, Oudejaarsavond, neemt overal de kans op mist toe. Vooral in het midden en later noorden van het land is kans op dichte mist. Tijdens en na de jaarwisseling is kans op zeer dichte mist als half Nederland vuurwerk gaat afsteken. Bij zeer dichte mist is het zicht minder dan 50 meter en is hinderlijk voor het verkeer. De temperatuur ligt tijdens de jaarwisseling in het binnenland rond het vriespunt. In het westen en langs de noordkust ligt de temperatuur 2-3 graden boven het vriespunt.

Komende nacht blijft het over het algemeen mistig. De temperatuur daalt uiteindelijk naar waarden tussen de 0 en -2 graden. Alleen in Zeeland, langs de west- en noordkust en op de Wadden blijft het kwik iets boven nul.

Morgen, Nieuwjaarsdag, is het in de ochtend op veel plaatsen grijs met mist of laaghangende bewolking. Geleidelijk breekt de zon door en dan vooral in het zuiden van het land. Langs de westkust en in het noorden en noordoosten is kans op laaghangende bewolking en mist.

In de middag schijnt in het midden en zuiden de zon, in het noorden en noordwesten is aanhoudend kans op laaghangende bewolking en lokaal mist. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 4-5 graden, maar in het zuidoosten kan het lokaal 6 graden worden. In hardnekkige mistgebieden is het enkele graden kouder. Voor begin januari zijn dit hele normale temperaturen. De wind waait uit het zuiden en is zwak tot hooguit matig van kracht.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag neemt vanuit het westen de laaghangende bewolking (weer) toe. Lokaal ontstaat mist en het koelt landinwaarts af naar 0 tot -2 graden. In het westen en op de Wadden blijft de temperatuur 1-2 graden boven nul.

Donderdag is een overwegend bewolkte, maar droge dag. In het oosten kan nog af en toe de zon schijnen. De wind waait uit het zuiden en is matig boven land en vrij krachtig aan zee en bij de Wadden. De temperatuur stijgt naar 6-7 graden in het oosten en naar 8-9 graden in het westen.

In de nacht naar vrijdag is het bewolkt en geleidelijk neemt de kans op wat lichte regen toe. Ook vrijdag overdag is het bewolkt en valt af en toe wat lichte regen en motregen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig boven land en (vrij) krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6. In de loop van de dag wordt de wind noordwestelijk en neemt in kracht af. De temperatuur stijgt naar 8-9 graden in het noorden en noordoosten en naar 10-11 in het westen en zuiden.

In het weekend is het licht wisselvallig met zaterdag kans op enkele buien. De wind waait zaterdag uit het westen tot noordwesten en is duidelijk aanwezig. Boven land waait het matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Zondag staat er duidelijk minder wind. De temperatuur stijgt zaterdag naar 7-9 graden. Zondag is het met maximaal 6-7 graden weer iets minder zacht.

Volgende week is het wisselvallig weer met naast dagelijks kans op regen ook kans op veel wind. De temperatuur is te hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 7-9 graden. Soms kan het ook 10 graden worden. De kans op wat lagere temperaturen is slechts 20%.