Mix van zon, wolken en enkele buien

27-09-2019 JOURE – In het zuidoosten valt nog wat lichte regen, maar deze regen trekt snel naar het oosten weg. In het westen en noordwesten komen buien voor en geleidelijk komen ook landinwaarts buien voor. Tussendoor schijnt geregeld de zon. Het wordt 18-20 graden. In het weekend is het herfstachtig met regen en op beide dagen ook veel wind. Vooral zondag wordt een kletsnatte dag.

In het zuidoosten van het land is het aanvankelijk bewolkt en valt nog wat regen. Deze regen trekt naar het oosten weg. In het westen en noordwesten komen buien voor.

In de rest van het land is het vanochtend meest droog met een afwisseling van wolkenvelden en zon. De wind waait uit het zuidwesten en is matig boven land en vrij krachtig aan zee, rondom het IJsselmeer en bij de Wadden.

Vanmiddag neemt overal de buienkans toe, maar de meeste en zwaarste buien blijven voor het westen en noorden bestemd. Daar is bij de buien zelfs kans op hagel en onweer. Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon en de meeste zon is voor het zuiden en zuidoosten weggelegd. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee. In het zuidwestelijk kustgebied kan de wind hard worden, windkracht 7. De temperatuur stijgt naar 18-19 graden. In het zuidoosten kan het 20 graden worden.

Vanavond komen overal nog buien voor. In de loop van de avond trekt een volgend buiengebied vanuit het westen het land in en vooral in het noordwesten kan dan veel regen vallen. In de kustgebieden kan daarbij hagel en onweer voorkomen en bij stevige buien is ook kans op zware windstoten tot 75 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied kunnen de zware windstoten pieken tot 90-100 km/uur. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee.

Het buiengebied trekt in de loop van de nacht in activiteit afnemend over het land naar het oosten. De zuidwestenwind neemt ook weer wat in kracht af. De temperatuur daalt naar 12-14 graden.

Morgenochtend is het wisselend bewolkt. Naast geregeld zon komen verspreid over het land ook enkele buien voor. De matige en aan zee krachtige zuidwestenwind neemt geleidelijk weer in kracht toe.

Morgenmiddag staat er een vlagerige zuidwestenwind. Boven land vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard. Verder draait het om vrij veel bewolking en enkele buien, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. De temperatuur stijgt naar 17-18 graden.

Morgenavond beperken de buien zich weer tot het noorden en noordwesten. Elders wordt het even droog. In de nacht naar zondag is het bewolkt en vanuit het westen gaat het regenen. De temperatuur daalt naar 12-14 graden.

Zondag wordt een echte herfstdag. Vanuit het westen gaat het in de ochtend geruime tijd regenen. De regen bereikt het zuiden en zuidoosten pas in de loop van de ochtend, maar uiteindelijk wordt het ook in het zuidoosten nat. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee.

In de middag neemt de wind aan zee toe naar hard en mogelijk stormachtig, windkracht 7-8. De regen wordt dan buiig en soms kan het even flink doorregenen. Zo nu en dan is het ook even droog, maar de zon krijgen we niet te zien. De temperatuur stijgt naar 17-18 graden. In het zuidwesten kan het lokaal 19 graden worden.

Ook na het weekend blijft het wisselvallig met dagelijks kans op regen of buien en slechts af en toe wat zon. De temperatuur wordt geleidelijk lager en daalt van 16-18 graden op maandag naar 14-15 graden op woensdag. Gebruikelijk is het begin oktober 15-17 graden.

Na woensdag nemen de neerslagkansen wat af en schijnt vaker de zon. Toch blijft het ook dan niet helemaal droog. Aanvankelijk is het 14-15 graden, maar langzaam loopt het kwik weer wat op.