Ministerie legt besluit gaswinning omgeving Tsjûkemar ter inzage

01-11-2019 JOURE – Tot en met 5 december legt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het ontwerp-instemmingsbesluit voor het gaswinningsplan Oldelamer ter inzage. Het gasveld strekt zich in onze gemeente uit tot onder het Tsjûkemar. Op dinsdag 5 november organiseert het ministerie een informatiemarkt in Echtenerbrug.

Ander gasveld dan Rottum
Dit gasveld is een ander gasveld dan het gasveld Rottum. Hoewel beide gasvelden dicht bij elkaar liggen, is de mogelijke winning van beide velden verbonden aan haar eigen procedures. Beide gasvelden worden vanuit Weststellingwerf aangeboord.

In het geval van het gasveld Oldelamer, dat zich uitstrekt tot onder het Tsjûkemar, wordt er geboord vanuit Oldelamer. Het gasveld Oldelamer is in 1985 aangeboord en in 1993 in productie genomen. Sinds 2014 ligt de productie uit het gasveld stil. Vermilion is van plan om de productie uit het gasveld te hervatten door een sidetrack te boren vanuit één van de bestaande putten. In mei 2019 heeft het college van B&W een negatief advies gegeven op dit winningsplan aan het ministerie. Het college verwacht dat de gaswinning een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid en het welzijn van onze inwoners.

Het gasveld Rottum, ten noorden van gasveld Oldelamer, zou aangeboord worden vanuit Nijelamer. Dat gasveld ligt zowel onder onze gemeente, als in de gemeenten Heerenveen en Weststellingwerf. Al in 2018 heeft het college van B&W aan het ministerie geadviseerd om niet verder te gaan met de plannen voor gaswinning bij Rottum.

Informatiemarkt in Echtenerbrug
Tijdens de terinzagelegging organiseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een informatiemarkt. U bent van harte welkom op de informatiemarkt om zich te informeren over het ontwerp-instemmingsbesluit en het winningsplan en vragen te stellen aan medewerkers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TNO, SodM en Vermilion.

  • Informatiemarkt
    dinsdag 5 november van 17.00 uur tot 20.00 uur
    Dorpshuis de Brége, De Veenscheiding 18, 8539 SH Echtenerbrug

Stukken inzien en reageren
U kunt de stukken die horen bij dit ontwerp-instemmingsbesluit inzien in onder andere het gemeentehuis in Joure en op de website https://www.nlog.nl/ter-inzage-legging-oldelamer.

Meer over het ontwerp-instemmingsbesluit en hoe u kunt reageren leest u in de Staatscourant.