Milieustraat officieel geopend en druk bezocht open huis

08-11-2019 JOURE – Zaterdag 2 november was de officiële opening van het nieuwe milieuterrein aan de Ossekamp in Lemmer. Wethouder Irona Groeneveld nam de nieuwe milieustraat als eerste in gebruik door een aantal grondstoffen op het perron weg te brengen. Aansluitend was het open huis op zowel het milieuterrein als op de werf, hier kwamen maar liefst 700 bezoekers op af. Publiek kon een kijkje nemen ‘achter de schermen’, zoals onder de nieuwe milieustraat. De collega’s van de buitendienst gaven demonstraties en uitleg over hun werk in de openbare ruimte. 

Demonstraties en zelf proberen 
Er waren demonstraties door de medewerkers van afvalinzameling, het rioolteam, de boomklimmers en groenonderhoud. Hier was veel belangstelling voor. Veel inwoners wilden wel even in de cabine van een zijlader zitten en met behulp van de camera een container optillen. Ook de monteurs en de collega’s van wegenonderhoud en wijkbeheer gaven uitleg over hun werk, zoals het onderhoud van de pontjes en het werken met een robotmaaier. Verder stond stond het wagenpark opgesteld, was er een speurtocht voor de jeugd en een informatiemarkt. Hier stonden de rommelrinners, de vrijwilligers van Ho! net yn ‘e Kliko, NederlandSchoon, het afvalspel van Omrin, het Repair café en Sympany. Alle bezoekers kregen bloembollen mee naar huis en na het weekend maken we de uitslag van de speurtocht bekend. 

Grondstoffen en circulaire economie
Onze gemeente heeft milieuterreinen in Lemmer, Balk en Joure. Deze zijn een belangrijke schakel in de duurzame kringloop van goederen en restproducten. Afval is vaak nog waardevolle grondstof: bijna alle afvalstromen die we inzamelen (papier, glas, metaal, groen, tuingrond, elektrische apparaten, etc.) kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten. Hier hebben we de inwoners bij nodig en we willen het dan ook zo gemakkelijk mogelijk maken. De meeste grondstoffen kunnen gratis worden ingeleverd. Op het milieuterrein weten we precies welke afvalsoort waar gestort moet worden en helpen we ook waar nodig.