Meer zelfstandige ondernemers vragen bijstand aan


22-01-2018 JOURE – Het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers is in het vorige kwartaal toegenomen. Het gaat in vergelijking met het kwartaal ervoor om een stijging van 15 procent. Ten opzichte van een jaar eerder was wel sprake van een daling (-8 procent), maakt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) maandag bekend. De organisatie deelt geen absolute cijfers.

De gegevens zijn gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op de regeling Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) bij ongeveer driehonderd gemeenten. De steun bestaat uit een krediet of uitkering of een combinatie van beide.

Doelgroep
De regeling is bedoeld voor ondernemers die tijdelijk niet voldoende middelen hebben om in hun eigen bestaan te voorzien. En entrepreneurs die behoefte hebben aan bedrijfskapitaal, maar dit niet kunnen krijgen, behoren ook tot de doelgroep.

Het IMK beoordeelt voor de gemeenten of de ondernemingen van de aanvragers levensvatbare bedrijven zijn. Bij de helft van de aanvragen is dit het geval. Bij de rest adviseert het IMK om geen bijstand te verlenen.

Gemiddelden
“Gemiddelden zeggen weinig over het welzijn van alle zelfstandige ondernemers”, stelt IMK-directeur Han Dieperink. “Ook al lijkt het gemiddeld beter te gaan met ondernemend Nederland, toch toont de IMK-Index aan dat voor een grote groep zelfstandige ondernemers dit niet het geval is.”

Hij benadrukt dat het van belang is dat de levensvatbare bedrijven wel worden voortgezet: “Dat is goed voor de ondernemer, maar net zo goed voor de samenleving.”