Meer vliegbewegingen vanaf Leeuwarden voor training

13-08-2019 LEEUWARDEN – Militaire vliegtuigen en helikopters doorkruisen dagelijks het Nederlands luchtruim. Vaak overdag, maar ook ’s avonds. Vaak op hoogte boven u, maar ook laag en snel, dichtbij de grond. Dit veroorzaakt geluid en soms trillingen op de grond, dat is onvermijdelijk. De luchtmacht levert airpower, overal ter wereld en soms onder extreme omstandigheden. Daarom moeten vliegers zich goed kunnen voorbereiden, en daarom moeten ze oefenen. Voor onze vrijheid en veiligheid.

Oefeningen met militaire luchtvaartuigen vinden altijd plaats op vaste routes en gebieden boven Nederland. Alleen met een tijdelijke ontheffing mag op andere locaties worden gevlogen. Die locaties staan op de pagina Vliegbewegingen.

Vaste routes in het kort:

  • F-16’s vliegen van en naar de vliegbases Leeuwarden en Volkel (richting de oefengebieden boven Nederland en de Noordzee);
  • F-16’s maken gebruik van 2 laagvliegroutes in Noord-Nederland;
  • F-16’s oefenen op de Vliehors Range, dat is het meest westelijke deel van Vlieland;
  • helikopters oefenen in helikopterlaagvlieggebieden en rond Vliegbasis Gilze-Rijen en Maritiem Vliegkamp De Kooy;
  • transportvliegtuigen vliegen vanaf Vliegbasis Eindhoven.

In verband met het einde van de vakantie zullen de vliegbewegingen en trainingen op Leeuwarden weer toe gaan nemen. De oefeningen zullen aanhouden tot november.