Maximumsnelheid overdag naar 100 kilometer per uur

13-11-2019 JOURE – De maximumsnelheid wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Wel mag tussen 19.00 en 06.00 uur nog 120 of 130 worden gereden, waar het nu overdag al mag. Dat is de belangrijkste stikstofmaatregel die het kabinet voor de korte termijn neemt, melden bronnen aan de NOS. De maatregel moet begin volgend jaar al ingaan.

De coalitie heeft vanochtend een akkoord bereikt over stikstofmaatregelen die ertoe moeten leiden dat de bouw op korte termijn wordt vlotgetrokken. Veel bouwprojecten liggen stil door de stikstofcrisis of dreigen stil te vallen. Het kabinet wil de plannen deze nog ochtend presenteren.

Veevoer
Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over enzymrijk veevoer waardoor koeien minder ammoniak uitstoten. Verder wordt bekeken of Natura 2000 gebieden kunnen worden aangepast of verplaatst en er wordt 250 miljoen euro geïnvesteerd in natuurbescherming. Een opkoopregeling voor oude, vervuilende auto’s is van de baan. Volgens Haagse bronnen zou zo’n regeling te weinig opleveren in verhouding tot de kosten.

Rutte benadrukte dat dit plan voor de korte termijn is en dat er na dit pakket nog veel moet gebeuren. Volgende maand komt er een plan dat de neerslag van stikstof in de Natura 2000-gebieden op de lange termijn moet verlagen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het uitkopen van boeren die willen stoppen met hun bedrijf.