Maandag 3 juni landelijk NL-Alert controlebericht

29-05-2019 JOURE – Op maandag 3 juni 2019 om 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Ontvangt u het controlebericht, dan is uw mobiele telefoon juist ingesteld voor NL-Alert. U weet dan zeker dat u wordt geïnformeerd als u in de buurt bent van een echte noodsituatie. De NL-Alert berichten worden voor het eerst ook op digitale reclamezuilen getoond.

Nieuwe kanalen
Om zoveel mogelijk mensen te alarmeren en informeren bij een ramp in de omgeving, zet NL-Alert nieuwe kanalen in. Zo is NL-Alert vanaf 3 juni ook te zien op digitale reclamezuilen in Nederland, bijvoorbeeld in winkelcentra en op stations. Het is voor het eerst dat het controlebericht op digitale reclamezuilen wordt getoond. Sinds 3 december 2018 zijn NL-Alert berichten ook al te zien op veel digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro.

Wat moet u doen bij een NL-Alert?
Bij een ramp in uw omgeving wilt u weten wat er aan de hand is en wat u moet doen. Daarom is er NL-Alert. NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag of noodweer. Als u een NL-Alert krijgt of ziet, informeer en help dan ook de mensen om u heen. Zo weten zij ook wat ze moeten doen.

Dit moet u doen bij een NL-Alert:

  1. Lees direct het bericht.
  2. Volg de instructies op.
  3. Informeer en help de mensen om je heen.

NL-Alert instellen
De meeste telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen moet u dit zelf doen. Met het landelijke NL-Alert controlebericht dat de overheid op 3 juni verzendt, kunt u checken of uw mobiel goed is ingesteld. Ontvangt u het controlebericht niet? Ga naar https://crisis.nl/nl-alert/instelhulp en stel uw mobiel in.

Zo werkt NL-Alert
Bij een noodsituatie zendt de overheid een tekstbericht naar mobiele telefoons en digitale vertrekborden in de directe omgeving. NL-Alert op uw mobiele telefoon werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. U ontvangt hierdoor NL-Alert óók op uw mobiel als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Uw naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op www.nl-alert.nl.