Lytse Bear Nederlands kampioen in Langweer


02-10-2017 JOURE – De Langweerder sloepenrace voerde de roeiers vanuit de haven van Langweer, via de sloten naar de Horse Brug/Alde wei richting de Goiingarypster Puollen, langs Rufus en de Trambrêge, de Langweerder Wielen over, om weer te eindigen in de haven van Langweer. Met een lengte van 15,5 km en prima weersomstandigheden beloofde dit een mooie race te worden. De mannen van de Grutte Bear konden hun seizoen twee weken terug al bekronen met het hoogste eremetaal, bij de dames waren er op de laatste wedstrijd nog twee kanshebbers. In een rechtstreeks duel met de dames uit Makkum moesten de dames uitmaken wie zich Nederlands kampioen mag noemen.

Om 3 minuten voor half 1 begon de Lytse Bear aan haar laatste NK race. De spirit zat er goed in, al waren de zenuwen de afgelopen week ruimschoots aanwezig. Zaak dus om de focus te bewaren en een solide race te roeien. De dames gaan vol gas van start met een snelheid van ruim 10 km per uur de Langweerder Wielen op. De dames uit Makkum starten 2 minuten achter de Lytse Bear en mogen maximaal 40 seconden voor hen finishen. Door de sloten; waar het normaal zwaar roeit door de ondiepte, kunnen de dames de snelheid er goed in houden richting de Horse Brug. Door de vele toeschouwers aangemoedigd krijgen de dames een enorme boost en zetten de aanval in op het deelnemersveld voor hen. Op de Goinngarypster puollen ontstaat een prachtige strijd met de Beluga uit Sneek. De Jousters hebben moeite om deze sloep voorbij te komen en minutenlang is het een nek aan nekrace. Vlak voor Rufus kunnen de dames zich van hen los roeien en zetten vaart richting de Steenbok uit Langweer. Ook voor hen is dit een thuiswedstrijd. De Pulp Fiction zit op dit punt nog steeds een seconde of 50 achter de Lytse Bear, maar komen wel steeds dichterbij.

Bij het passeren van de Trambrêge, komt er een oorverdovend geluid vanuit al de aanwezige supporters. Zij schreeuwen de dames letterlijk vooruit. Met nog maar 3 km voor de boeg moeten de dames alleen het meer nog over richting Langweer. Het weer slaat enigszins om, de wind trekt aan en er komt lichte regen uit de lucht. De dames halen alles uit de kast op weg naar de finish en passeren de eindstreep in een tijd van 1:42:46 uur. Na finish is meteen duidelijk dat de dames het waargemaakt hebben en met de eerste plaats naar huis mogen. Dit betekend dat zij zich voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioen mogen noemen.

De mannen van de Grutte Bear hebben een ijzersterke race geroeid en mochten voor de zevende keer op rij op de hoogste trede plaatsnemen. Aankomende zaterdag staat voor de dames de Amsterdamse Grachten race op het programma. Een circa 23 km lange tocht door Amsterdam, een fantastische race die de Lytse Bear de afgelopen twee edities heeft gewonnen.