LTO: ‘Droogte maakt voermaatregel nóg onmogelijker’

16-08-2020 JOURE – Door de droogte wordt het voor melkveehouders nog lastiger om met de voermaatregel die minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil doorvoeren een goede samenstelling van het rantsoen voor melkvee te maken, stelt LTO Nederland. De organisatie roept de minister nogmaals op om van de maatregel af te zien.

“De droogte van dit moment zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van vers weidegras snel terugloopt in verschillende delen van Nederland. Melkveehouders verwachten over enkele weken kuilgras uit hun wintervoorraad bij te moeten voeren als er niet genoeg neerslag valt. Vers weidegras levert over het algemeen veel eiwit, met name in het najaar. Als dat najaarsgras niet beschikbaar is of van slechte kwaliteit is, wordt het onder de nieuwe voermaatregel nóg moeilijker om een eiwittekort tegen te gaan en de gezondheid van dieren te waarborgen”, aldus Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO.

De gehalte voor ruw eiwit in de voorjaarskuilen zijn over het algemeen aanzienlijk ook lager dan gemiddeld. Met het opstellen van de eiwitnormen in de voermaatregel is hier geen rekening mee gehouden. De minister heeft bij de publicatie van de voermaatregel al een evaluatiemoment aangekondigd voor de tweede helft van augustus waarin de eiwitgehaltes van het voer worden gemeten. Daaruit zal ongetwijfeld blijken dat de voermaatregel door de lage eiwitgehaltes nóg slechter zal uitpakken dan die al deed.