Lokale politiek onbekend bij inwoners van gemeente


26-01-2018 JOURE – Uit een onderzoek van het AD blijkt dat meer dan 45% van de inwoners binnen de gemeente hun eigen burgemeester niet kent. Daarnaast is het vertrouwen in de lokale politiek bijna volledig verdwenen. Dat wil niet zeggen dat het voorgenomen beleid inwoners koud zou laten. Kennis over de politiek zou ook tekort schieten. Daarbij is de leeftijdsfactor wel doorslag gevend.

Met name in de leeftijd speelt hierin een belangrijke rol. Tot de 30 jaar is de kennis over de politiek teleurstellend. Onder de ouderen is de naamsbekendheid van de burgemeester beter bekend. Meer dan de 65 procent van de inwoners kan niet 1 of meerdere wethouders te noemen en weet bijna niemand hoeveel zetels de raad in hun gemeente heeft. Meer dan 55 procent heeft geen vertrouwen in de lokale politiek.

Ondanks het geringe vertrouwen geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan wel te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Bijna een vijfde de stemmers is voornemens te stemmen op een lokale partij. Bijna 40% zal haar stem uitbrengen op een landelijke partij. De overige kiezers hebben nog geen besluit genomen over wie ze gaan kiezen.